Van Gennep met andere uitgever samen

AMSTERDAM, 24 SEPT. De uitgeverijen Van Gennep en de Wereldbibliotheek gaan verregaand samenwerken. Dat is volgens uitgever Joost Kat van de Wereldbibliotheek zo goed als zeker na vier 'indringende gesprekken' die hij hier de afgelopen maanden over heeft gehad met directeur Jaap Janssen van Van Gennep.

Over de precieze vorm waarin de twee uitgeverijen hun samenwerking gaan gieten bestaat nog geen duidelijkheid. Janssen zou 'om praktische redenen zoals verspreiding, productie en administratie graag samen willen gaan met een andere uitgeverij.'

Van Gennep, uitgever van Midden-Europese schrijvers als György Konrád en Christa Wolf, lijdt al een aantal jaren forse verliezen die in 1995 opliepen tot zes ton over de voorgaande vier jaar. Janssen was al enige tijd op zoek naar een andere uitgeverij om mee te fuseren.

“Eigenlijk zouden we per 1 januari van dit jaar samengaan met de Bezige Bij en aan een gezamenlijke holding gaan hangen die we samen zouden oprichten,”aldus Janssen. “Maar de Bezige Bij is een andere kant opgegaan dan we dachten; ze zijn overgestapt naar de Weekbladpers Groep. Ik ben bewust niet mee gegaan omdat ik bij de Weekbladpers toch teveel autonomie en identiteit zou moeten inleveren. Als wij een jaartje geen winst behalen, zeggen we: alla, maar bij de Weekbladpers zou dat niet kunnen. Wij doen natuurlijk nog wel eens gekke dingen, geven een onbekende buitenlandse auteur uit, en dat zou daar niet meer kunnen.”

Bij de Wereldbibliotheek, waar het vertaalde werk van schrijvers als Isabel Allende en Ivan Klíma wordt uitgegeven, waren besparingen volgens Kat niet nodig. “Voor ons is het eerder een mogelijkheid ons te verbreden, zodat we samen opgewassen zijn tegen de toekomst. Daarbij staat voorop dat Van Gennep volgens ons een zelfstandig bedrijf moet blijven. Het gaat hier niet om een overname, wij willen niet dat Van Gennep een imprint van de Wereldbibliotheek wordt. Aan het regelen van de financiële en juridische zaken zijn we overigens nog niet toe.”

Kat erkent dat de twee uitgeverijen ongelijke partners zijn. “Wij zijn qua omzet twee keer zo groot, en als we een goed jaar hebben gehad zelfs drie keer zo groot.”

Hij wil echter dat de verantwoordelijkheden en uitgeefbeslissingen voor Van Gennep volledig in handen blijven van Janssen, “zonder dat er iemand over zijn schouder meekijkt. Het moet wel plezierig blijven.” Dat neemt niet weg dat ook Kat ziet waar de zwakke plekken van Van Gennep zitten. “Ik vind hun productie erg groot voor hun omzet. Wij zetten meer om met minder titels.”

Van Gennep verwacht in de toekomst minder boeken te gaan uitgeven dan de 45 die er nu jaarlijks verschijnen.

“Ik denk meer de kant van de non-fictie op te gaan en minder buitenlandse schrijvers uit te geven,” zegt Janssen. “De concurrentie in die buitenlandse literatuur is vreselijk. De mensen weten werkelijk niet meer wat ze moeten kopen.”

De samenwerking met de Wereldbibliotheek mag volgens hem echter geen banen kosten. Nadat Janssen de uitgeverij drie jaar geleden ingrijpend had gesaneerd, werken er nu bij Van Gennep nog vier mensen.

    • Joris Abeling