Unionisten dertig minuten aan een tafel met Sinn Fein

LONDEN, 24 SEPT. De Ulster Unionist Party (UUP) heeft gisteren voor het eerst in driekwart eeuw van conflicten in Noord-Ierland de onderhandelingstafel gedeeld met Sinn Fein, de politieke vleugel van het verboden Ierse Republikeinse Leger (IRA). Maar de unionisten gebruikten die ontmoeting alleen voor een frontale aanval op de republikeinen en de Britse Labourregering. Onmiddellijk na hun dertig minuten durende tirade vertrokken ze weer.

Net zoals de Democratic Unionist Party (DUP) van Ian Paisley en de UK Unionist Party van Robert McCarthey vindt de UUP van David Trimble dat Sinn Fein niet thuishoort bij besprekingen over een politieke regeling voor Noord-Ierland. Sinn Fein zien ze als een mantelorganisatie van de IRA en ze geloven niet dat die paramilitairen ooit vrijwillig zullen afzien van geweld. Maar anders dan de andere twee unionistische partijen heeft de UUP niet besloten tot een boycot van het vredesoverleg. Ook al verklaarde Trimble bij voorbaat dat alleen al de gedachte aan een ontmoeting met Sinn Fein-president Gerry Adams “hem deed walgen”, hij gaat de confrontatie niet uit de weg. De Ulster Unionist Party liet vorige week weten dat ze de besprekingen zou gebruiken om Sinn Fein te tarten en van haar pacifistische masker te ontdoen.

Bij de historische ontmoeting van gisteren beschuldigde Ken Maginnis, woordvoerder voor veiligheidszaken van de Ulster Unionist Party, Gerry Adams ervan commandant te zijn geweest van de IRA en tegenwoordig de “godfather” te zijn. Ook hekelde hij de Britse regering “die moordenaars vraagt om aan te zitten aan de tafel van democratie”. De UUP heeft verzocht Sinn Fein uit te sluiten van het vredesoverleg zolang de IRA niet heeft ontwapend, een verzoek dat vandaag door de regeringen van Groot-Brittannië en Ierland vrijwel zeker zal worden geseponeerd.

Nadat de delegatie van de UUP gisteren van de onderhandelingstafel wegliep, liet Trimble weten dat zijn partij aan de besprekingen zal blijven meedoen. “We gaan onze verantwoordelijkheden niet uit de weg. We staan niet toe dat terroristen op de voorste rang zitten terwijl het unionisme wordt gemarginaliseerd.” De demonstratieve opstelling van de Ulster Unionist Party gisteren dient vooral om de eigen achterban gerust te stellen en om zichzelf rugdekking te geven tegen kritiek van de andere unionistische partijen. Het parlementslid Peter Robinson van Paisley's DUP beschuldigde “Trimble en consorten” er gisteren van “elke belofte te breken en elk principe te laten varen” door regelrecht af te stevenen op onderhandelingen “met de duivelsknechten van de IRA”.

Sinn Fein-president Gerry Adams deed het optreden van de UUP gisteren af als “schijnvertoning”. “Dit was aangekondigd als de grote confrontatie, het beslissende treffen, de grote wraking van Sinn Fein. Maar de leiders van het unionisme kwamen de kamer binnen, legden een verklaring af en haasten zich weer naar buiten om zich te wenden tot de media.”