Uitspraak van kort geding: Publicaties op cd-rom onder auteursrecht

ROTTERDAM, 24 SEPT. Voor hergebruik van artikelen van freelance-journalisten op cd-rom en Internet is vooraf toestemming nodig van de auteurs. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank vanochtend bepaald in een kort geding dat was aangespannen door drie medewerkers van de Volkskrant.

De rechtbank bepaalde dat de Volkskrant de auteursrechten van de drie - columnist J. Mulder, muziekrecensent H. Heg en filmcriticus H. Stam - heeft geschonden door vooraf geen toestemming te vragen voor hergebruik van hun artikelen in electronische vorm. De krant moet de auteurs van de rechtbank een nader te bepalen schadevergoeding betalen. Ook moet de Volkskrant de kosten van het geding van de auteurs vergoeden.

De rechtbank verwierp het argument van raadsman W. van Manen van de Volkskrant dat cd-rom slechts een nieuw archief- en documentatiesysteem is. Publicatie op cd-rom is volgens de rechtbank “een zelfstandige vorm van verveelvoudiging en openbaarmaking”, waarvoor toestemming vereist is van de auteurs. Datzelfde geldt volgens de rechtbank voor publicatie op Internet. Ook het verweer van de Volkskrant dat op electronische publicaties geen winst wordt gemaakt, maakte op de rechtbank geen indruk.

I. Brakman, secretaris van de journalistenvakbond NVJ, reageert verheugd op de uitspraak. “We zijn erg blij. Deze uitspraak is voor alle freelance- journalisten van belang. Over electronisch hergebruik zal nu onderhandeld moeten worden en er zal een bepaalde vergoeding tegenover moeten staan. Wat minstens zo belangrijk is, is dat journalisten zeggenschap houden over de integriteit van hun werk.” Volgens de raadsman van de auteurs, B. Hugenholtz, heeft het vonnis “een hele brede uitstraling”. “Dit is niet alleen voor journalisten van belang, maar voor alle auteurs wiens werk wordt hergebruikt in nieuwe media.”

Niet bekend

De rechtbank verklaarde de NVJ als eisende partij niet-ontvankelijk, omdat de bond geen directe partij is in het conflict. Ook de eisen tegen de Perscombinatie, uitgever van onder meer de Volkskrant, werden afgewezen.