Traag zaad tegenover lustverhogend parfum

A Smile like Yours. Regie: Keith Samples. Met: Greg Kinnear, Lauren Holly, Joan Cusack, Shirley MacLaine. In: City 5, Amsterdam; Cinerama 3, Rotterdam; Pathé 6, Scheveningen.

Het lijkt een raadsel hoe een slappe, onhandige en over zijn eigen seksistische vooroordelen struikelende 'romantic comedy' als A Smile like Yours gemaakt heeft kunnen worden, en dan ook nog eens in de bioscoop belandt. Toch is de verklaring simpel: de debuterende regisseur en scenarioschrijver Keith Samples is in het dagelijks leven president-directeur van de snel expanderende distributie- en productiemaatschappij Rysher Entertainment, en niemand kon de baas c.q. leverancier van commerciëler product (Big Night, de tv-serie Saved by the Bell) verbieden zijn eigen eitje te leggen.

Desondanks is er nog zichtbaar en ingrijpend gesleuteld aan de eindmontage van dit verhaaltje over een schattig echtpaar uit San Francisco (Greg Kinnear en Lauren Holly) dat maar geen kinderen kan krijgen. Zij probeert van alles met lustverhogend parfum, maar dat verhelpt de traagheid van zijn zaad niet. Ergernis en misverstanden leiden tot wederzijds bijna-overspel, al wordt er aan Holly's mogelijke ontrouw alleen nog maar verbaal gerefereerd; de volgens de persmap opgenomen verleidingskunsten van een parfumfabrikant zijn geheel gecoupeerd, in tegenstelling tot die van een diabolische en berekenende architecte.

Ach, zelfs het aandeel van Shirley MacLaine als een aimabele schoonmoeder is bijna geheel uit de film verdwenen en wordt niet eens meer op de credits vermeld. De afloop laat zich raden en de bioscopen zitten mooi opgescheept met zo'n film, want wie kan op zijn beurt de eveneens snel expanderende Nederlandse distributeur RCV nog iets weigeren?

    • Hans Beerekamp