Tegen Britse verpleegster; Verwarring over doodvonnis Saoedi-Arabië

RIAD/JAMESTOWN/LONDEN, 24 SEPT. In Saoedi-Arabië, Australië en het Verenigd Koninkrijk is grote verwarring ontstaan over het lot van de Britse verpleegster Deborah Parry (38), die in Saoedi-Arabië terecht staat wegens de moord op een Australische collega, Yvonne Gilford (55).

Saoedische advocaten van de verwanten van het slachtoffer lieten gisteren in een aan het persbureau Reuters gefaxte verklaring vanuit de Saoedische hoofdstad, Riad, weten dat Parry ter dood is veroordeeld. De Australische minister van Buitenlandse Zaken, Downer, zei vanmorgen echter dat de Saoedische ambassade hem had geïnformeerd dat er nog helemaal geen vonnis is en dat op 17 oktober een nieuwe hoorzitting over de zaak wordt gehouden. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft inmiddels laten weten dat het de doodstraf tegen Parry niet kan bevestigen.

Een tweede verpleegster, Lucille McLauchlan (31), is veroordeeld tot 500 zweepslagen en acht jaar gevangenisstraf. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken, dat de uitspraak tegen McLauchlan bevestigde, toonde zich bezorgd over het aspect van de geseling.

Krachtens het strikte islamitische recht dat in Saoedi-Arabië van toepassing is, kan de familie van het slachtoffer bepalen of het doodvonnis daadwerkelijk wordt voltrokken, dan wel omgezet in de betaling van bloedgeld: gewoonlijk 29.000 dollar voor een moslim, 14.000 dollar voor een niet-moslim en 7.000 dollar voor een niet-islamitische vrouw. De broer van het slachtoffer, Frank Gilford, heeft de afgelopen maanden in antwoord op vragen van talloze journalisten herhaaldelijk aangedrongen op terechtstelling van beide vrouwen. De advocaten van de verdachten hebben echter in Australië een gerechtelijke actie aangespannen om hem te verhinderen tot terechtstelling op te roepen. De Saoedische ambassadeur in Londen zei gisteren aanwijzingen te hebben dat Gilford inmiddels heeft besloten af te zien van zijn recht om de doodstraf te eisen. Vanmorgen onderstreepte de advocaat van Frank Gilford echter dat deze helemaal niet van dat recht heeft afgezien en alle opties bestudeert.

Yvonne Gilford werd op 12 december 1996 vermoord gevonden in het militair medisch complex in de stad Dhahran, waar alle drie de verpleegsters werkten. Ze was 13 maal gestoken, geslagen en verstikt. De Saoedische krant Al Hayat schreef enkele weken later dat na Gilfords dood haar bankpas enkele malen door Parry en McLauchlan was gebruikt om geld op te nemen - elke keer het maximale bedrag. Zeker een van de transacties zou door videocamera's zijn vastgelegd.

De twee verdachten legden in eerste instantie een bekentenis af, maar trokken die later in. Een van hun advocaten en Britse kranten beschuldigden de politie ervan de vrouwen tot hun bekentenis te hebben gedwongen door afwisselend te dreigen hen te verkrachten en te beloven hen vrij te laten als ze maar tekenden.

In Saoedi-Arabië worden executies doorgaans door middel van onthoofding en in het publiek voltrokken, behalve als het om vrouwen gaat, die binnen de gevangenismuren worden terechtgesteld. Dit jaar zijn volgens officiële meldingen al 107 mensen terechtgesteld, wegens moord, verkrachting en handel in verdovende middelen. Voor zover bekend is niet eerder een Westerse vrouw in het koninkrijk geëxecuteerd. Onze correspondent in Londen voegt hieraan toe:

De Britse regering heeft Saoedi-Arabië gisteren gewaarschuwd voor een diplomatieke crisis als de 31-jarige Lucille McLaughlan een lijfstraf moet ondergaan. Minister van Buitenlandse Zaken Robin Cook noemde “de zwaarte van het vonnis, met name de zweepslagen, volstrekt onaanvaardbaar“. Hij zei dat dergelijk fysiek geweld niet meer past in de rechtspleging van de moderne wereld. Als het vonnis wordt voltrokken, “kan dat ernstige gevolgen hebben voor de Britse opinie en de Anglo-Saoedische betrekkingen”, verklaarde Cook. Saoedi-Arabië is één van de belangrijkste handelspartners van Groot-Brittannië. Alleen al het defensiecontract van Al Yamamah vertegenwoordigt voor Britse bedrijven een omzet van twee miljard pond.

De Saoedische ambassadeur in Londen, Ghazi Algosaibi, zei tegen de omroep Channel 4 dat zijn land niet voor Britse druk zou wijken. “We gaan ons rechtssysteem en onze tradities niet aanpassen om in de smaak te vallen bij journalisten en andere overgevoelige liberalen in de media over de hele wereld.” Maar hij verklaarde ook niet te geloven dat er een doodvonnis zal worden voltrokken.