Skelet van dinosauriër bij transport beschadigd

DEN HAAG, 24 SEPT. Een Nederlands transportbedrijf heeft twee weken geleden in Den Haag een 75 miljoen jaar oud skelet van een dinosauriër laten vallen. De Hypacrosaurus was dusdanig beschadigd dat hij naar een herstelbedrijf in Canada moest worden teruggebracht.

Dat heeft het Museon, het Haagse museum waar het skelet tentoongesteld zou worden, gisteren bekendgemaakt. Daar zou het samen met acht andere authentieke skeletten uit het Laat Krijt deel uitmaken van de expositie The Lost World die vanaf morgen voor het publiek toegankelijk is.

De schade ontstond doordat de transporteurs een hellingbaan afreden met een open laadklep. Onderdelen van de dinosauriër vielen er uit en raakten beschadigd. Het Museon bracht het nieuws vanwege de schrik niet meteen naar buiten. Volgens een zegsman hebben twee Canadezen twee jaar lang aan de opbouw van het authentieke skelet gewerkt. Het vertegenwoordigt een waarde van ongeveer 300.000 gulden.

De dino werd gevonden in het reservaat van de Blackfeet-indianen in de Amerikaanse staat Montana en daarna overgebracht naar Canada. Door de val in Nederland zijn stukken van het skelet afgeknapt. Het Museon verwacht wel dat het geheel over een maand gerepareerd zal zijn en dan weer in Den Haag te zien is.

De tentoonstelling The Lost World is georganiseerd naar aanleiding van de nieuwe, gelijknamige, speelfilm van Steven Spielberg, die morgen in première gaat. Filmmaatschappij Universal Studio's stelde de originele dinosaurus-modellen beschikbaar die gebruikt zijn bij de animaties voor Spielbergs vervolg op Jurassic Park uit 1994. In dat jaar organiseerde het Museon eveneens een tentoonstelling over dinosauriërs. Destijds exposeerde het Museon alleen afgietsels van dinosaurus-skeletten. (ANP)