Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Morgen verschijnt Winnie Mandela voor de Zuid-Afrikaanse Waarheidscommissie. Zij zal worden gehoord over haar mogelijke betrokkenheid bij de moord op een van haar lijfwachten. Een gesprek met de Zuid-Afrikaanse ambassadeur Carl Niehaus. Ned.2, 17.35-18.43u.

Studio RKK. Bisschop Van Luyn bezoekt vandaag een asielzoekerscentrum in Leiden. Hier ontmoet hij minderjarige asielzoekers. De Bisschop van Rotterdam gaat ook in op de nieuwste ontwikkelingen rondom het kerkasiel dat deze week in de actualiteit kwam naar aanleiding van de oprichting van een tentenkamp voor uitgeproduceerde asielzoekers in de bossen van Drenthe. Ned.1, 19.00-19.28u.

Netwerk. Reportage over de zoektocht naar de Limburgse pastoor Frans Klein die bijna twee weken geleden spoorloos verdween op het Griekse eiland Samos. Ned.1, 20.26-22.03u.

Nova. Wat de politiek niet lukte, lukte de Ierse rockband U2 wel: zij kregen de trein op het traject Mostar-Sarajevo weer aan het rijden. Nova maakte een verslag van deze eerste rit sinds de oorlog en sprak met bezoekers van het concert dat U2 gisteravond in Sarajevo gaf. Ned.3, 22.33-23.03u.

De kwestie. Te gast is Oranje-kenner Fred Lammers naar aanleiding van zijn boek 'Koningin Beatrix, een instituut'. Jeroen Pauw snijdt thema's aan als: Is de geslotenheid van het koningshuis toegenomen sinds Juliana en: Wat mag het Nederlandse volk niet weten over het reilen en zeilen van het Koningshuis. RTL5, 22.45-23.15u.

DOCUMENTAIRES

Het blauwe licht. Anil Ramdas en Stephan Sanders bespreken tv-beelden, foto's en krantenberichten met kunstcritica Anne Tilroe en actrice Alida Neslo, artistiek leider van toneelgroep De Nieuw Amsterdam. Aan bod komen onder anderen de kunst om een dood te 'vieren' en het doodknuffelen van Kamerlid Janmaat door de sympathisanten van Bouterse. Ned.3, 19.54-20.32u.

Tomorrow's World. Aandacht voor een geweer dat meer dan een miljoen keer per minuut kan schieten en een veiligheidscamera die tevens als branddetector werkt. BBC1, 20.30-21.00u.

Kleur bekennen. Herhaling van een gesprek van Martin Simek met voedings- en kankerdeskundige dr. A.J. Houtsmuller en Joop Braakhekke, cuisinier en presentator van een kookprogramma over de relatie tussen voeding en kanker. Ned.3, 21.01-21.52u.

The Nazis - A Warning from History. Serie over de geschiedenis van het Derde Rijk. Hitler bewonderde Engeland en hoopte Rusland bij zijn rijk in te lijven, zoals Groot-Brittannië dat met India had gedaan. Hij raakte echter in oorlog met het land dat hij bewonderde en ging een bondgenootschap aan met Rusland. BBC2, 22.00-22.50u.

Ché Guevara - Der Mythos lebt! Portret van de Cubaanse revolutionair Ernesto 'Ché' Guevara (1928-1967) die in de jaren zestig voor velen een idool was. Duitsl.3, 22.45-23.30u.

De Ladder van de Directeur. Vierdelige serie over de kansen van mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt en de verdeling van zorg en arbeid. Karin de Groot praat met mensen uit het bedrijfsleven en een publiek met ervaring op dit gebied mag reageren. Onder meer aandacht voor parttime werken. Ned.1, 23.26-0.02u.

AMUSEMENT

Tien voor taal. Taalspelletje tussen de Vlaamse acteurs/actrices Ann Ceurvels, Veerle Dobbelaere en Gene Bervoets en hun Nederlandse collega's Maarten Spanjer, Esmée de la Bretonnière en Michel Kerbosch. BRTN1, 21.50-22.35u.

FILM

Lost in Yonkers (Martha Coolidge, 1993, VS). Zie Film-vooraf. BRTN2, 20.30-22.24u.

.The Sheltering Sky (Bernardo Bertolucci, 1990, VS/Italië). Paul Bowles' in 1949 gepubliceerde roman over onthechting en persoonlijkheidsverlies werd in Bertolucci's bewerking vooral een liefdesgeschiedenis: echtelieden John Malkovich en Pit (Debra Winger) proberen elkaar terug te vinden in het nihilisme van het reizigersschap. Ademstokkende beelden van Vittorio Storaro onderzoeken de destructieve maar verleidelijke leegte van de Noordafrikaanse woestijn. TV10. 21.30-23.50u.

Assassination (Peter Hunt, 1987, VS). Vehikel voor Charles Bronson is actiethriller. Als veiligheidsagent dient hij zich te ontfermen over eigenwijze presidentsvrouw Jill Ireland. BBC1, 0.50-2.15u.

Gentlemen Marry Brunettes (Richard Sale, 1955, VS). Pover vervolg op 'Gentlemen Prefer Blondes' (Howard Hawks, 1953). Jane Russell en Jeanne Crain in Parijs op zoek naar rijke mannen. Duitsl.1, 0.55-2.30u., nagesynchroniseerd.

Fünf unter Verdacht (Kurt Hoffmann, 1950, West-Duitsland). Krimi met psychologische pretenties over onderzoek naar moord op schoolconciërge. Duitsl.2, 1.30-2.55u., zwart-wit.

Metropolitan (Whit Stillman, 1990, VS). Debuterende regisseur-scenarist Stillman en enkele vrienden financierden deze film: een bejubelde, ironische komedie over de soirées, babbels en hormonen van een welgestelde vriendenkring in New York. Middle class-student Edward Clements fungeert als de outsider. Morgen, Duitsl.1+2, 11.04-12.40u., nagesynchroniseerd.

KUNST

Conjuring Shakespeare. Serie over de aantrekkingskracht van Shakespeare's drama's voor hedendaagse acteurs en regisseurs. BBC2, 20.30-21.00u.

Films en Sterren. De Amerikaanse actrice Glenn Close was bij de Nederlandse première van Bruce Beresfords Paradise Road waarin zij de hoofdrol speelt. Verder aandacht voor Sylvester Stalone die te zien is in de politiefilm Copland van James Mangold. Veronica, 21.35-22.10u.

Yoy: Alle Geschrijf is Gezeik. Portret van de twintigjarige Nederlandse dichter Lernert Engelberts. Ned.1, 22.03-22.30u.