Schaakcomputer met pensioen

ROTTERDAM, 24 SEPT. Computerbedrijf IBM heeft Deep Blue met pensioen gestuurd. De schaakcomputer versloeg in mei in een tweekamp nog Gari Kasparov. De Russische wereldkampioen heeft teleurgesteld gereageerd op de mededeling van het Amerikaamse bedrijf. Hij had graag revanche willen nemen. “Dit lijkt op een actie waarbij een onderzoeker zijn bevindingen op de markt brengt, de winst pakt en het product terugtrekt”, zei Kasparov.

In mei stond er 1,1 miljoen dollar op het spel. Een bedrag van 700.000 dollar (1,4 miljoen gulden) was voor Deep Blue. IBM-teamleider Tan heeft Kasparov wel beloofd de details van de computer te publiceren voor de wetenschap. “Ik heb er vertrouwen in dat dit gebeurt, want 300 miljoen schakers wachten op de antwoorden”, aldus Kasparov, die nog niet helemaal uitsluit dat hij zich alsnog een keer met Deep Blue kan meten. “Daarvoor is nog niet te laat. Het zou goed zijn voor de schaakwereld en het bedrijf.”

“Onze wetenschappers hebben verklaard dat ze zich graag op nieuwe uitdagingen willen richten. Het bedrijf is het daar mee eens”, verklaarde een woordvoerster van IBM. Het bedrijf wil vooralsnog alleen met een kleinere computer, Deep Blue Junior, demonstraties blijven geven. Dat apparaat heeft echter beduidend minder rekenvermogen. Deep Blue was in staat 200 miljoen zetten per seconde na te gaan, Junior komt niet verder dan 20 miljoen.