Rugbycentrum maakt einde aan lange zwerftocht

AMSTERDAM, 24 SEPT. Weg met de vrijblijvendheid! Rugby is een sport en niet langer een spelletje voor stoere mannen en dorstige studenten. Met die boodschap sloeg de Nederlandse rugbybond (NRB) twee jaar geleden een nieuwe weg in. Een ambitieus beleidsplan met als werktitel Rugby in 2000 zag het levenslicht, twaalf maanden later gevolgd door de aanstelling van een buitenlandse bondscoach, de Nieuw-Zeelander Geoff Old. Vrijdag volgt stap drie wanneer het Nationaal Rugby Centrum in Amsterdam officieel in gebruik wordt genomen.

Met de totstandkoming van het vaste onderkomen van de NRB komt een einde aan een jarenlange zwerftocht. Elf jaar geleden werd de bond door de gemeente Hilversum verbannen uit het vermaarde Dudok-stadion. Sindsdien was de bond aangewezen op de gastvrijheid van de verenigingen en reisden de internationals in de avonduren van hot naar her om de centrale trainingen bij te wonen. “Kortom, hoog tijd voor een rugby-home”, zei projectvoorzitter Marcel Wendrich gisteren bij de presentatie van het complex.

Het multifunctionele stadion op Sportpark De Eendracht biedt plaats aan ruim tweeduizend toeschouwers. De kosten van het project schommelen rond de 4,3 miljoen gulden, een bedrag dat voor rekening komt van een landelijke bierbrouwer, het NOC*NSF, de gemeente Amsterdam, het stadsdeel Geuzenveld en het ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Daarnaast werd een lening afgesloten en droegen ruim zes- van de achtduizend NRB-leden negentig gulden per persoon bij aan de realisatie van het stadion. De geslaagde financiering verleidde initiatiefnemer Wendrich gisteren tot de opmerking dat rugby leeft in Nederland.

Materiële steun kreeg de bond van stadgenoot Ajax en het Arbeidsbureau aan de Prinsengracht. Van de voetbalclub werd een aantal lichtmasten kosteloos overgenomen, afkomstig van het trainingsveld uit het voormalige Ajax-stadion De Meer. Het arbeidsbureau stond de keuken af.

Het eerste grote evenement dat wordt gehouden op het terrein aan de Bok de Korverweg is het WK rugby voor vrouwen, de eerste officiële titelstrijd in zijn soort die over acht maanden begint. Vaste bespelers van het hoofdveld zijn naast de nationale selecties de Amsterdamse verenigingen AAC en Ascrum.

Het stadion staat symbool voor het nieuwe elan binnen de bond. Aansluiting vinden met de internationale subtop is de opdracht die bondscoach Old heeft meegekregen van de beleidsmakers. Een eerste stap daartoe hoopt de oud-international van de fameuze All Blacks volgende maand te zetten wanneer Polen op bezoek komt voor het eerste WK-kwalificatieduel in het nieuwe onderkomen. België, Roemenië en de Oekraïne zijn de volgende hindernissen op weg naar de eindronde van het WK 1999 in Wales.

“Niemand zal zeggen dat we nu ineens wereldkampioen worden, maar met vaste grond onder de voeten zijn we een stap dichter bij een plaats bij de beste twintig van de wereld”, aldus bondsvoorzitter Eddy Bicker.