Rook verstikt Zuidoost-Azië; Nevel over land en zee

De rook van de vele bosbranden heeft twee mensen in Indonesië het leven gekost.

BALIKPAPAN, 24 SEPT. Overal waar je kijkt stijgen rookkolommen op van het geblakerde landschap van Oost-Kalimantan. Na een vlucht van ruim twee uur vanaf de Indonesische hoofdstad Jakarta is het toestel aan zijn afdaling begonnen. Jakarta zelf is sinds enige dagen ten gevolge van de vele branden in Zuid-Sumatra en Kalimantan in toenemende mate in nevelen gehuld.

Tijdens de vlucht naar Balikpapan, aan de oostkust van Kalimantan, over de Javazee en over Centraal-Kalimantan, was van de grond niets meer te zien ten gevolge van een grijs waas. Grijsblauw boven zee, en diepgrijs boven land. Volgens de piloot van het vliegtuig is de atmosfeer boven dit deel van Zuidoost-Azië tot een hoogte van 2.600 meter gevuld met rook.

Vandaag werd bekend dat de verstikkende nevel die een groot deel van Zuidoost-Azië bedekt in Indonesië twee mensen het leven heeft gekost. Een woordvoerder van de coörderend minister voor Volksgezondheid Azwar Anas wilde verder geen details geven.

De branden in Indonesië zijn een jaarlijks terugkerend fenomeen. Dit jaar zijn de gevolgen echter ernstiger door een langdurige periode van extreme droogte. Volgens de regering is inmiddels meer dan 300.000 hectare land door brand getroffen.

De rookoverlast veroorzaakt grote bezorgdheid voor de volksgezondheid in buurlanden van Indonesië, doordat de verontreinigde lucht zich uitbreidt boven Maleisië, Singapore, Brunei en de Filippijnen. Vanmiddag kwamen meer dan duizend Maleisische brandweerlieden aan in de havenstad Dumai in de provincie Riau op Sumatra.

Tijdens de afdaling van het toestel vanochtend was goed te zien hoe rook de onderste luchtlagen als een deksel afsluit. Daaronder gaat een heiig wolkenlandschap schuil. Het land is overdekt met zwarte littekens van branden, die twee maanden geleden begonnen. En ook nu is het aantal branden en brandjes in het kreupelhout niet te tellen. Vluchten op Balikpapan waren vandaag weer mogelijk nadat de luchthaven gisteren was gesloten wegens het geringe zicht.

    • Frank Vermeulen