Rook verstikt Zuidoost-Azië; Handel profiteert van smog

De inwoners van Singapore moeten het kalm aan doen. Maar er zijn ook handelaren die profiteren van de smog.

SINGAPORE, 24 SEPT. De Singaporese luchthaven Changi had vanmorgen veel weg van Schiphol op een mistige herfstdag. De landingsbanen, die doorgaans vanuit het vliegtuig van kilometers afstand zichtbaar zijn, lagen verborgen onder een dikke laag smog, veroorzaakt door de branden op het nabije Sumatra en Kalimantan.

Een woordvoerder van het Singaporese ministerie van Milieu zei vanmiddag dat de luchtvervuiling in Singapore vandaag de ergste van de afgelopen twee weken was. De vervuilingsindex, die aangeeft hoe ernstig de lucht is aangetast door de smog, stond aan het einde van de middag op 162. “Alles boven 100 punten is reden voor ons om de mensen hier aan te raden hun activiteiten buiten terug te schroeven”, aldus de woordvoerder. “Als de index boven de 300 punten stijgt, zal er een waarschuwing uitgaan om scholen te sluiten en mensen zo min mogelijk de straat op te laten gaan.”

Singapore heeft als een van de weinige landen in de regio die lijden onder de smog, het voordeel dat het geen bergen heeft. Daardoor kan de wind de dikke wolkenmassa makkelijker verplaatsen. Maar de afgelopen dagen is er nauwelijks wind geweest en is de smog als een zware grijze stofdeken boven de 647,5 vierkante kilometer oppervlakte van de stadstaat blijven hangen.

In de straten van het om zijn smetteloosheid befaamde Singapore heeft het mondkapje inmiddels zijn intrede gedaan. Ziekenhuizen en medische klinieken in het land hebben het aantal patiënten met klachten die verband houden met de smog met circra twintig procent zien toenemen. Klachten variëren van keelpijn en koorts tot ernstige gevallen van astma, ontstoken ogen en huidirritatie.

Passend in de handelsgeest van de vele Chinezen onder de ruim drie miljoen inwoners van Singapore zijn er inmiddels ook mensen voor wie de slechte weersomstandigheden goed nieuws betekenen. Verkopers van elektronische luchtverversers voor prijzen van 250 tot 1.000 gulden doen goede zaken, niet alleen met scholen en grote bedrijven, maar ook met particulieren.

    • Max Christern