Politieke storm in Roemenië

BOEKAREST, 24 SEPT. De Roemeense minister van Buitenlandse Zaken, Adrian Severin, heeft in eigen land een politieke storm veroorzaakt met de beschuldiging, dat een reeks prominente politici en journalisten zich schuldig maakt aan spionage voor buitenlandse geheime diensten.

Severin zei “bepaalde documenten” te hebben ingezien waarin “zonder twijfel wordt bewezen dat twee of drie hoofdredacteuren van kranten met een grote oplage door buitenlandse inlichtingendiensten als agenten zijn gerecruteerd”. Daarnaast zijn volgens hem “twee of drie beroemde en algemeen gerespecteerde leiders van politieke partijen goed betaalde agenten voor het buitenland”.

Severin voegde daar verder nog aan toe dat “bepaalde belangrijke strijders voor de mensenrechten” in het verleden hebben gewerkt voor de Securitate, de beruchte geheime politie van het vroegere communistische bewind. Bovendien zouden “diverse bestrijders van de corruptie” bevelen opvolgen van de lieden tegen wie de zouden moeten optreden.

Severin zei dit gisteren tijdens een bijeenkomst van de Opperste Defensieraad - waarin de belangrijkste politieke en militaire leiders van het land zitten. Maandag had hij hetzelfde gezegd in een op die dag gepubliceerd vraaggesprek met het dagblad Azi (Vandaag). Hij noemde geen namen, maar zei te kunnen bewijzen wat hij zegt.

De beschuldigingen hebben veel losgemaakt in Roemenië. Een groot aantal politieke leiders, van president Emil Constantinescu tot Petre Roman, voorzitter van de senaat en de leider van de Democratische Partij waarvan Severin zelf lid is, vroegen de minister om opheldering en details. De diverse geheime diensten maakten duidelijk de minister geen vertrouwelijke informatie te hebben gegeven. Bovendien heeft de belangrijkste inlichtingendienst, de SRI, laten weten geen informatie te hebben over voor buitenlandse inlichtingendiensten werkende prominente journalisten of politici. De leiders van de drie regeringspartijen hebben gevraagd om een urgente bijeenkomst over Severins uitlatingen.

Severin is inmiddels naar New York vertrokken, om de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bij te wonen. (Reuter, AFP)