Opvanghuis voor Turkse homo's op geheim adres

AMSTERDAM, 24 SEPT. De Turkse homo-organisatie Ipoth opent volgende maand een opvanghuis voor homo's. Het huis is bedoeld voor homo's die zich genoodzaakt zien onder te duiken, omdat zij in hun omgeving niet kunnen uitkomen voor hun seksuele voorkeur. Dit zegt directeur C. Ariklar van Ipoth.

Het opvanghuis is gevestigd op een geheim adres in Amsterdam-Zuidoost en biedt ruimte aan drie bewoners voor langere tijd en zes bewoners voor korte tijd. Een psychosociaal werker, een Turkse lesbische vrouw, is op vrijwillige basis 24 uur per dag aanwezig.

De werkgroep Rose Dak van Ipoth biedt al onderdak aan homo's in nood, of andere mensen die in de problemen zijn geraakt door hun seksualiteit, bijvoorbeeld biseksuelen of moslimmeisjes die geen maagd meer zijn. Vijftien Turkse gezinnen hebben het afgelopen halfjaar hun woningen beschikbaar gesteld als opvangplaats. Vooral homo's uit islamitische migrantengezinnen ondervinden vaak veel weerstand van hun eigen familie. Maar Rose Dak biedt hulp aan alle nationaliteiten.

Voor de 'langetermijnkamers' in het opvanghuis zijn 63 aanmeldingen binnengekomen. Van de eerste drie geselecteerde bewoners zijn er twee van Turkse afkomst en heeft er een de Nederlandse nationaliteit. De ene Turkse jongen werd volgens Ariklar “gevangen gehouden” door zijn familie omdat hij homo is. De familie van de andere Turk heeft diens seksuele voorkeur wel geaccepteerd, maar is bang voor reacties van de omgeving. De Nederlandse jongen is nog maar pas voor zijn homoseksualiteit uitgekomen en komt volgens Ipoth uit “een gezin met homofobische gevoelens”.

Ipoth heeft voor het opvanghuis tienduizend gulden gekregen van de aidsstichting Friends for Life en eenzelfde bedrag van Turkse particulieren. Een Amsterdamse moskee doneerde vijftig gulden. “Een bedrag van onschatbare symbolische waarde”, aldus Ariklar.

    • Monique Snoeijen