Ooggetuige slachtpartij Algiers

Foto: BARAKI - Een ooggetuige legt uit hoe een slachtpartij in Betahla, bij de zuidelijke toegang tot Algiers, in de nacht van maandag op dinsdag in zijn werk ging. Volgens de Algerijnse regering kwamen 85 mensen om het leven bij de moordpartij, ooggetuigen schatten het aantal doden op tweehonderd. In Algerije wordt de slachting algemeen toegeschreven aan moslim-extremisten.

De gewapende vleugel van het fundamentalistische Algerijnse Front van Islamitische Redding (FIS) heeft zijn aanhangers in een verklaring opgeroepen om vanaf 1 oktober een wapenstilstand in acht te nemen. De verklaring, die getekend is door de “nationale emir” Madani Mezerag, werd vanmorgen ontvangen op het bureau van het Franse persbureau AFP in Bonn. De verklaring is gedateerd op zondag 21 september en zou dus opgesteld zijn voor het bloedbad bij Bentahla.

In de verklaring roept de nationale emir “andere groepen die zorg dragen voor het belang van de godsdienst en de natie” op om “zich achter zijn oproep te stellen om zo de vijand te ontmaskeren die zich verbergt achter deze afschuwelijke moordpartijen en de criminelen van de GIA te isoleren en degenen die zich achter hen verschuilen.” Het FIS heeft tot nu toe vastgehouden aan de stelling (die overigens door veel Algerijnen wordt gedeeld) dat de Gewapende Islamitische Groep geen zelfstandig opererende radicaal-islamitische groepering is maar slechts wordt gebruikt door de militaire veiligheidsdienst.

Leiders van het FIS in Parijs hebben gisteren de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, opgeroepen om te interveniëren in Algerije. Annan bood eerder deze maand aan om in Algerije te bemiddelen maar de Algerijnse regering liet toen weten daar geen behoefte aan te hebben omdat zij “zeer wel haar eigen zaken kan behartigen”. (Foto AP)