Nieuwe beschuldigingen tegen ontslagen contractbegeleider VVCS; Vakbond verhoogt druk op Gerards

ZUTPHEN 24 SEPT. De VVCS heeft gisteren in het Paleis van Justitie van Zutphen ex-werknemer Peter Gerards de duimschroeven aangedraaid. Namens de vakbond van profvoetballers eiste mr. W.H. de Vos dat de voormalige contractbegeleider binnen vijf dagen zijn administratie ter beschikking stelt aan twee daartoe aangestelde registeraccountants. De spelersvakbond uitte bovendien nieuwe beschuldigingen aan Gerards adres.

De VVCS zegt te weten dat Gerards in elk geval van Vitesse en AZ commissie heeft ontvangen, terwijl hij als contractbegeleider slechts onkosten in rekening mocht brengen. Daarnaast beschikt de vakbond over bewijs dat hij als trainer van een amateurclub in Harderwijk voor het regelen van wedstrijden tegen profclubs een deel van de recette en de opbrengsten van de kantine zwart heeft ontvangen.

De laatste aantijging was misschien niet zo relevant, maar versterkte wel het negatieve beeld van de voormalige contractbegeleider. Gerards werd op 31 januari door VVCS-voorzitter Theo van Seggelen op staande voet ontslagen. De vakbondsleider was er achter gekomen dat Gerards samen met collega Sigi Lens, die eveneens onmiddellijk kon vertrekken, zich had verrijkt bij het afsluiten van een sponsorcontract voor Patrick Kluivert.

Daarna werd ook bekend dat Lens en Gerards een vennootschap (PEJA) hadden opgericht voor hun neveninkomsten. Ook bestond er de P. Gerards BV. Hoewel de eigenaar het bestaan van beide vennootschappen aanvankelijk ontkende. Er volgde een juridische procedure waarin de VVCS een bedrag van twee miljoen gulden vorderde voor een goed doel als geschatte neveninkomsten van Lens en Gerards.

Om te trachten een einde te maken aan de golf van negatieve publiciteit werd op 13 mei een overeenkomst getekend tussen de VVCS en Gerards. De ontslagen contractbegeleider beloofde mee te werken aan een onderzoek naar zijn neveninkomsten. Die bereidwilligheid bleek volgens mr. De Vos niet erg groot. “Regelmatig kwamen de bodes onverrichter zake thuis. Gerards wierp een rookgordijn op om tijdwinst te boeken”, aldus mr. De Vos. Pas vorige week gaf Gerards de registeraccountants toestemming kopieën van zijn boekhouding te maken, die gisteren konden worden opgehaald.

De VVCS eist dat Gerards de clubs noemt die hem privé betaald hebben om transfers tot stand te brengen. De vakbond had graag vertegenwoordigers van profclubs willen oproepen, waaronder die van PSV, AZ, Roda JC en AC Milan. Om praktische redenen werd daar vooralsnog vanaf gezien.

Gerards vindt dat het onderzoek naar zijn neveninkomsten zich moet beperken tot de periode 1994-'96. In de jaren 1989-'94 was hij, zo maakte hij duidelijk, juist afhankelijk van bijverdiensten omdat hij slechts voor 1250 gulden per maand op de loonlijst stond van de VVCS. Dit salaris werd drie jaar geleden opgetrokken tot 10.000 gulden per maand. Op verzoek van rechtbankpresident J.J. van Oostveen, toevallig oud-voorzitter van de tuchtcommissie van de KNVB, legde Van Seggelen uit dat deze salarisverhoging noodzakelijk werd toen Gerards zijn werkzaamheden als contractbegeleider niet meer kon combineren met het trainersschap.

In haar pleidooi wees mr. J.G. Fieten er namens Gerards op dat de VVCS is uitgegroeid tot een commerciële onderneming. “Het idealistische van een vakbond heeft zij ver achter zich gelaten. De VVCS neemt het niet zo nauw met haar doelomschrijving, belangenbehartiging zonder winstoogmerk.” Als voorbeeld noemde Fieten de rekening van twee ton die de vakbond bij AC Milan indiende voor het begeleiden van de transfer van Michael Reiziger. Mr. De Vos legde uit dat deze factuur voornamelijk juridische kosten betrof voor vier spelers: Kluivert, Bogarde, Reiziger en Davids.

De advocaat van Gerards meende ook dat de eisen van de VVCS zich niet lenen voor een kort geding, maar eerder voor een bodemprocedure. Zij zag geen enkel spoedeisend karakter. “De aanval van de VVCS op Gerards en Lens is er een uit rancune en een strijd om persoonlijke eer.” De namen van tussenpersonen en clubs die facturen hebben uitbetaald, moeten volgens haar alleen ter beschikking worden gesteld aan de accountants. “Want de VVCS zal ze in de publiciteit brengen.”

Gerards voerde aan het einde van de zitting even het woord. Op de vraag van de rechter wat erop tegen is geweest om na 13 mei niet meteen alle facturen, bankafschriften en jaarrekeningen te overleggen, gaf hij geen helder antwoord. Het had volgens hem allemaal met dat verschil van mening over de onderzoeksperiode te maken gehad. “Ik heb brede schouders, maar mijn gezin lijdt hier heel erg onder. Het onderzoek zal uitwijzen dat er geen miljoenen zijn verdiend”, zei Gerards. De reactie van Van Seggelen: “Hij weet niet wat voor bewijzen we nog achter de hand houden.”

Uitspraak 7 oktober.

    • Erik Oudshoorn