Nederlands Filmfestival 1997

Close-up: Monique van de Ven - 25 jaar later. Regisseur Roel van Dalen, zelf een groot bewonderaar van de actrice, maakte deze documentaire van Monique van de Ven, van wie op het Nederlands Filmfestival een retrospectief te zien is. Van de Ven debuteerde 25 jaar geleden in de film Turks Fruit van Paul Verhoeven, een verfilming van de roman van Jan Wolkers. Deze documentaire over het verdere verloop van haar carrière, werd gisteren besproken in TV-vooraf. Ned.1, 22.30-23.26u.

VPRO-Laat: Stardust. Ter gelegenheid van het Nederlands Film Festival dat vanavond in Utrecht opent, een gesprek met actrice Kim van Kooten, Esmée de la Bretonière - die de hoofdrol speelt in de openingsfilm De Gordel van Smaragd van Orlow Seunke - producent Matthijs van Heijningen en met casting-director Jeanette Snik over de opvolging van Monique van de Ven als Nederlandse filmster. Verder in Stardust spreekt Takeshi Kitano over zijn film Hana-Bi en vertelt de Amerikaanse acteur Ray Liotta over het werken met Martin Scorsese en James Mangold. Tot slot een vraaggesprek met Michael Lantieri, die een Oscar won voor de dinosaurussen van Jurrasic Parc en verantwoordelijk is voor de speciale effecten van de film The Lost World. Ned.3, 23.23-0.15u.

Het Nederlands Film Festival '97. Op de openingsavond van de zeventiende aflevering van Het Nederlands Filmfestival 1997 besteedt Jac. Goderie vanuit het filmcafé Winkel van Sinkel te Utrecht speciale aandacht aan de uitreiking van de Cultuurprijs, de Prijs van de stad Utrecht en aan de openingsfilm 'Gordel van Smaragd'. Naar aanleiding van deze film heeft hij een gesprek met regisseur Orlow Seunke. Deze week zal Goderie dagelijks verslag doen van de spraakmakendste gebeurtenissen in Utrecht, de belangrijkste films, de uitreiking van de Gouden Kalveren en de diverse festiviteiten rond eregast Monique van de Ven. Ned., 0.02-0.17u.