Modehuis Gucci grote verliezer op stille beurs

AMSTERDAM, 24 SEPT. De aandelenkoers van het Italiaanse modehuis Gucci is vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs met 17,6 procent gedaald nadat het concern meldde voor de tweede helft van dit jaar een slechter resultaat te boeken. De AEX-beursindex steeg naar 910,83 punten.

AMSTERDAM De koers van Gucci daalde vanochtend met 20,10 gulden naar 95,40 gulden. Gucci maakte de slechte winstverwachting voor dit jaar tijdens de publicatie van het halfjaarcijfers bekend. Die cijfers waren overigens helemaal niet negatief. De omzet was gestegen met 22,6 procent naar 478 miljoen dollar (959,3 miljoen gulden) en de winst ging met 29 procent omhoog naar 90,3 miljoen dollar (181,2 miljoen gulden). Het concern verwacht echter in de tweede helft van het jaar groot nadeel te ondervinden van de economische malaise in Azië. Gucci, dat ook genoteerd staat op Wall Street, heeft in het Verre Oosten diverse modehuizen.

Analisten waren compleet verrast door de winstwaarschuwing. G. Jochems van NIB Securities gaat er dan ook vanuit dat de koersdaling komt door “paniekreacties van beleggers.” SNS Securities honoreerde het aandeel vanochtend na bekendmaking van de cijfers zelfs nog een aanbeveling tot kopen.

Behalve de koersdaling van Gucci gebeurde er vanochtend niet veel op de beurs. De markt liet weinig lijn zien. DSM steeg twee gulden tot 191,50 gulden. Gist-brocades verbeterde twee kwartjes tot 56,60 gulden. Wolters Kluwer stond met 1,40 winst op 245,50 gulden. Heineken was 1,90 beter op 349,50 gulden.

De technologiesector bood evenmin veel spektakel. Automatiseerder Baan trok met 1,30 verder aan tot 139,30. Axxicon won veertig cent op 27,50 gulden. Océ (kopieerapparatuur) klom eerst een gulden tot 252 gulden, om daarna terug te vallen tot 250 gulden. Daarentegen moest ASM Lithography 2,20 omlaag tot 208,50 gulden. Getronics zakte acht dubbeltjes tot 61,40 en CMG gaf dertig cent af op 49,70 gulden.

De stemming in de financiële hoek was gedrukt. Aegon daalde twee kwartjes naar 156,20 gulden. Fortis Amev verloor vijf dubbeltjes op 82,30 gulden. ING zakte vier dubbeltjes in waarde op 91,20 gulden en ABN Amro noteerde onveranderd 40,80 gulden.

De dollar is vanochtend bijna twee cent in waarde gedaald. In Amsterdam noteerde de Amerikaanse munteenheid rond het middaguur 1,9998 gulden tegenover 2,0240 gulden aan het einde van de handel van gisteren. Het Britse pond sterling daalde twee cent in waarde en kwam vanmiddag uit op 3,2297 gulden.

NEW YORK Op de effectenbeurs van New York, die de week stabiel opende, hadden winstnemingen gisteren de overhand. Het Dow Jones-gemiddelde kwam daardoor 26,77 punten uit op 7970,06.

De beursindex stond voortdurend op verlies. Veel handelaren namen een afwachtende houding aan. Volgende week komt het bestuur van de Amerikaanse centrale banken (de Fed) bijeen. Ook al zit een renteverhoging er niet in, de onzekerheid stak toch weer de kop op. Bij actieve handel verwisselden 525 miljoen aandelen van eigenaar.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio lagen de kwaliteitsfondsen goed in de markt. De Nikkei-index kwam daardoor opnieuw hoger uit, op 18.420,08 ofwel een winst van 218,76 punten (1,2 procent).