Meisje (19) krijgt vier jaar om vadermoord

ARNHEM, 24 SEPT. De rechtbank in Arnhem heeft de negentienjarige Eva van R. veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging wegens haar aandeel in de moord op haar vader en zijn echtgenote. De officier had vijf jaar en tbs geëist.

De rechtbank noemde het misdrijf bizar en onvoorstelbaar. De verdachte pleegde de moord samen met haar negentienjarige vriend Emile K., die voor hetzelfde delict eerder dit jaar eveneens werd veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf en tbs.

De zaak tegen het meisje was enige tijd aangehouden omdat haar advocaat mr. K. Verrips om een tweede psychologisch onderzoek had gevraagd. Eva van R. zei jarenlang door haar vader seksueel te zijn misbruikt. Het Pieter Baancentrum in Utrecht ondersteunde die bewering niet.

Ook uit het tweede onderzoek, uitgevoerd door onder anderen een deskundige op het gebied van getraumatiseerde slachtoffers van seksueel misbruik, N. Draijer, bleek geen concreet bewijs voor incest of seksueel misbruik. Wel was er volgens Draijer sprake van “grensoverschrijdend gedrag” van de vader.

Eva van R. zei hierover twee weken geleden op de zitting dat het de media waren die van misbruik incest hadden gemaakt en dat ze door haar vader op een 'rationele manier' was misbruikt. Zij voelde zich door hem niet geaccepteerd, zij mocht niet de kleren dragen die zij zelf wilde, hij bepaalde wie er bij haar over de vloer kwamen en hij vond haar seksuele schaamte overdreven, aldus van R.

Incest was voor mededader Emile K. echter juist het motief om te moord te plegen. Officier van Justitie, J. Wiarda, verweet Eva haar vriend een verkeerde voorstelling van zaken gegeven te hebben. “Als Eva niet was gekomen met het incestverhaal, hadden beide slachtoffers nog geleefd.”

De moord werd gepleegd op 15 september 1996. Op de bewuste avond belde Emile aan bij het huis van de vader van zijn vriendin Eva en lokte de man naar buiten. Daar sloeg hij hem met een bijl op het hoofd. Vervolgens rende hij de woning in naar de slaapkamer en sloeg ook de stiefmoeder van Eva dood met een bijl.

De dubbele moord werd pas twee dagen later ontdekt. De twee verdachten werden een maand later aangehouden, nadat handafdrukken van Emile op de deurposten en in het huis waren aangetroffen. De twee stonden toen op het punt om naar het buitenland te gaan.