Meer asielaanvragen

DEN DEN HAAG, 24 SEPT. De opvang van asielzoekers verloopt “zeer moeilijk” door een toename van het aantal mensen dat asiel aanvraagt. Dit heeft staatssecretaris Schmitz (Justitie) vanochtend in een overleg met de Tweede Kamer gezegd. Schmitz:“We dachten dat de instroom zou dalen, maar we worden nu geconfronteerd met een onverwacht snelle toename.”

Vooral vluchtelingen uit Irak en Afghanistan hebben tot een toename van het aantal asielaanvragen geleid. Justitie onderzoekt nu waarom deze mensen juist naar Nederland en Duitsland komen. Volgens Schmitz zouden sommigen zich als Irakezen voordoen.

Vanochtend bleek dat de onderhandelingen met China over de terugname van uitgeprocedeerde asielzoekers moeizaam verloopt. China eist onder meer verificatie van de identiteit van de afgewezen asielzoeker op basis van de eigen bevolkingsadministratie, “maar ze hebben helemaal geen behoorlijke bevolkingsadministratie”, aldus staatssecretaris Patijn (Buitenlandse Zaken). In een tentenkamp bij Dwingeloo verblijft onder anderen een Chinees gezin. De Chinese ambassade zou hebben geweigerd reispapieren af te geven.

De Nederlandse overheid voert ook onderhandelingen met Algerije. Het gaan dan niet om afgewezen asielzoekers maar om criminele illegalen, aldus Patijn. “Ze komen uit het criminele circuit in Frankrijk en eindigen in het huis van bewaring bij mijn broer in Amsterdam.”