'Kerken niet in de fout met tenten'

DEN HAAG, 24 SEPT. Kerken overtreden niet de wet door uitgeprocedeerde asielzoekers onderdak aan te bieden in kerken of, zoals nu bij het Drentse Dwingeloo gebeurt, in tenten. Dat heeft minister Dijkstal (Binnenlandse Zaken) gisteren in de Tweede Kamer gezegd.

Dijkstal knoopte aan deze uitspraak echter een waarschuwing vast: “Ieder moet zich naar de uitspraak van de rechter voegen. Niemand, ook de kerken niet, kan zich boven de wet stellen.” De bewindsman wees nadrukkelijk op de mogelijkheid voor justitie en politie om een kerk binnen te gaan en daar asielzoekers uit te halen.

De fractie van de VVD in de Tweede Kamer zei gisteren dat justitie moet ingrijpen in Dwingeloo. Het CDA keurde de actie van de Raad van Kerken wel af, maar vond optreden van de politie te ver gaan. Hetzelfde geldt voor D66 en PvdA. Ook het kabinet bleek verdeeld. In tegenstelling tot VVD-minister Dijkstal vindt staatssecretaris Schmitz (PvdA, vreemdelingenbeleid) politieoptreden in de kerken “buitengewoon onwenselijk”. De bewindsvrouw, ooit vice-voorzitter voor Pax Christi, zal op 7 oktober gaan praten met de Raad van Kerken over de problemen bij de terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers.

Sri Lanka heeft vandaag laten weten jaarlijks maximaal 350 uitgeprocedeerde asielzoekers terug te willen nemen. Hiertoe is een terugkeerregeling met Nederland gesloten. De asielzoekers, velen leden van de Tamil-minderheid, hoeven niet per se te beschikken over geldige Sri-Lankaanse papieren. De documenten zijn vaak een onneembare hindernis voor het terugzenden van asielzoekers. Dat zou ook gelden voor de kampeerders in Dwingeloo.