Israel geeft namen daders aanslag Jeruzalem

JERUZALEM, 24 SEPT. Israel heeft gisteren bekendgemaakt definitief de identiteit vastgesteld te hebben van vier van de vijf zelfmoordterroristen die betrokken waren bij aanslagen op 30 juli en 4 september in Jeruzalem. Bij de aanslagen kwamen in totaal 17 mensen om het leven. De vier terroristen, wier namen inmiddels bekend zijn, zouden afkomstig zijn uit het door de Palestijnen bestuurde stadje Asira al-Shamiliya op de Westelijke Jordaanoever. Het is nog onduidelijk wie de vijfde terrorist is, aldus de Israelische regering.

De Israelische bekendmaking is een tegenslag voor de Palestijnse leider, Yasser Arafat. Deze zei na de aanslagen steeds dat de zelfmoordterroristen afkomstig waren uit het buitenland en niet uit Palestijns gebied. “Een ding is duidelijk”, aldus de Israelische premier Netanyahu gisteren, “en dat is dat deze mensen wel degelijk van de Westelijke Jordaanover kwamen.”

Volgens de Israelische regering, die haar conclusies mede zegt te baseren op genetische onderzoeken, waren de vier terroristen door de Palestijnse politie opgepakt tijdens de arrestatiegolf na een eerdere zelfmoordaanslagen in Israel in 1996. De vier, die een cel deelden in de Palestijnse gevangenis van Nablus, zouden vorig jaar september zijn ontsnapt. De vier mochten, aldus een Palestijn die anoniem wilde blijven, tijdens hun gevangenisstraf profiteren van een zeer liberaal regime. Zo mochten ze frequent het gevangeniscomplex enkele uren verlaten voor familiebezoek.

Het hoofd van de Palestijnse preventieve veiligheidsdienst op de Westelijke Jordaanoever, Jibril al-Rajoub, zei gisteren nog niet ingelicht te zijn over de Israelische bevindingen. Een woordvoerder van de moslim-extremistische Hamas-beweging onderstreepte gisteren dat het civiele bestuur van Asira al-Shamiliyia weliswaar in Palestijnse handen is, maar dat Israel verantwoordelijk is voor de veiligheid. “Netanyahu moet zijn mensen met de waarheid confronteren en niet zich er uit redden door de Palestijnse Autoriteit de schuld in de schoenen te schuiven”.

De secretaris van het Israelische kabinet, Danny Naveh, heeft gisteren de resultaten van het onderzoek ter beschikking gesteld aan de Amerikaanse bemiddelaar voor het Midden-Oosten, Dennis Ross. De Verenigde Staten hebben er enkele keren bij Arafat op aangedrongen om meer stappen te ondernemen tegen terroristen in de Palestijnse gebieden. (Reuter, AP)