Indonesië komt met motorfiets

JAKARTA, 24 SEPT. Indonesië maakt zich niet alleen sterk voor een eigen auto. President Soeharto kondigde vandaag ook een nieuw model motorfiets van Indonesische origine aan. Indonesië moet op eigen benen kunnen staan en onafhankelijk zijn op het gebied van auto en motorfietsen. Om dat te onderstrepen maakte Soeharto, die in de zeventig is, een ritje op een motorfiets door de tuinen van het presidentiële Merdeka-paleis.

Indonesië is na China en India de belangrijkste afzetmarkt ter wereld voor motorfietsen en staat vijfde op de wereldranglijst van producenten van deze tweewielers. Het aantal motorfietsen dat rondrijdt, nadert de elf miljoen.

De nieuwe motorfiets, de Sepeda Motor Indonesia, ontworpen en gefabriceerd in Indonesië, werd aan de president aangeboden door de president van PT Astra International van Mohamad Hasan, een goede kennis van Soeharto. Volgens Hasan zal de nieuwe motorfiets in mei 1998 in productie gaan met een capaciteit van 30.000 stuks per jaar. Dit jaar zullen zo'n 1,8 miljoen motoren hun weg vinden naar kopers. (AFP/KRF)

Jazz Giants. Deze keer aandacht voor Dizzy Gillespie, Freddie Hubbard en Clark Terry. Duitsl.3, 23.30-0.00u.