Hewlett-Packard kiest Nederland uit voor nieuwe fabriek

Niet bekend

Volgens een woordvoerder van HP heeft de Amerikaanse fabrikant van onder meer computers en printers voor Nederland gekozen wegens de goede infrastructuur en de centrale ligging ten opzichte van belangrijke Europese markten. HP heeft al een pc-fabriek in het Franse Lyon, maar de capaciteit daarvan is onvoldoende om de hele Europese markt te bedienen. Frankrijk en Nederland zullen voortaan produceren voor respectievelijk het zuidelijke en noordelijke deel van Europa.

Met haar nieuwe fabriek in Nederland sluit HP aan bij een bescheiden rij van pc-makers die in Nederland produceert. De Taiwanese pc-maker Acer, gevestigd in Tilburg, heeft een fabriek waar ook het Amerikaanse IBM jaarlijks enkele honderdduizenden exemplaren wil produceren omdat de capaciteit van haar Schotse fabriek te klein is geworden. Tulip maakt pc's in Den Bosch.

HP is nog in onderhandeling over de vestigingsplaats. In Noord-Nederland, Twente, Zuid-Limburg en in Lelystad/Almere komt HP in aanmerking voor een investeringspremie, aldus het ministerie van Economische Zaken. In Almere/Lelystad is deze premie afhankelijk van het aantal arbeidsplaatsen dat wordt gecreëerd.

Steeds meer pc-fabrikanten hebben de laatste jaren gekozen voor vestiging in Ierland, vanwege investeringsregelingen en het aantrekkelijke belastingklimaat. Ook vestiging in het goedkope Oost-Europa was een mogelijkheid geweest. Analist P. Puppoli, die voor researchbureau Dataquest vanuit Londen de Nederlandse markt volgt, is niet verbaasd dat HP voor Nederland kiest. “Nederland ligt mooi centraal en dichtbij Duitsland, de grootste markt van europa”, zegt hij. Volgens Puppoli is de Ierse regering steeds minder goed in staat investeerders aantrekkelijke financiële voorwaarden te bieden, omdat de steunbijdragen aan het land van de Europese Unie afnemen. “En in Oost-Europa heb je een probleem als je dicht bij de klant wilt zitten”, zegt hij.

HP wil in zijn nieuwe fabriek geen voorraden aanleggen, maar op bestelling produceren. “We kunnen vanuit Nederland heel het Verenigd Koninkrijk binnen 48 uur bedienen en Londen binnen 24 uur”, aldus de woordvoerder.

HP zal in de nieuwe fabriek aanvankelijk alleen pc's produceren. Later zullen er met technologie van microprocessorfabrikant Intel ook zogeheten servers gebouwd worden, krachtige centrale computers in een netwerk. Tegen het einde van deze eeuw, zo verwacht HP, zal de nieuwe fabriek duizend nieuwe arbeidsplaatsen hebben opgeleverd.

De omzet van HP op de Nederlandse markt bedroeg in het afgelopen jaar 1,4 miljard gulden. Het bedrijf assembleert sinds ongeveer vier jaar laserjetprinters in een Amersfoortse fabriek die 600 mensen werk biedt. Daar is ook een Europees distributiecentrum gevestigd waar nog eens 600 mensen werken. Bij een belcentrum in Sloterdijk en de Nederlandse verkoop- en marketingorganisatie werken nog eens respectievelijk 600 en 700 mensen. Van de deze werknemers zijn er 1.400 in dienst bij HP en werken er nog eens 1.100 via uitzendbureau's of partners.

HP was volgens marktonderzoeker Dataquest in het tweede kwartaal van dit jaar de tweede pc-verkoper in Nederland. Hewlett-Packard is de derde pc-fabrikant achter Compaq en IBM. Het bedrijf telt ruim 120.000 medewerkers in 120 landen en behaalde in 1996 een omzet van 38,4 miljard dollar.