'Helft van Chinezen wantrouwt de VS'

TOKIO, 24 SEPT. Ruim 50 procent van de Chinezen ziet de VS als een militaire bedreiging, gevolgd door 21 procent dat Japan als grootste militaire bedreiging aanwijst.

Dit blijkt uit een opiniepeiling van de Japanse krant Asahi in samenwerking met de Chinese Volksuniversiteit. Het onderzoek werd gehouden ter herdenking van het begin van diplomatieke betrekkingen tussen beide landen, deze maand 25 jaar geleden.

De Chinese regering stelt dat de uitbreiding van de Japans-Amerikaanse militaire samenwerking is gericht tegen China en bovengenoemde cijfers lijken dat vijandbeeld te bevestigen. Voor Japanners is Noord-Korea de uitschieter: 29 procent noemt dat land als grootste militaire bedreiging. Verrassend is de nummer twee in Japan: 19 procent noemt de VS als grootste militaire dreiging, terwijl China pas als nummer drie volgt met 18 procent.

Het beeld dat de Chinezen verder van Japan hebben blijkt een mengeling van oorlogsverleden en moderne ontwikkeling. De bekendste Japanner is de premier uit de oorlogsjaren, generaal Hideki Tojo. Hij wordt echter direkt gevolgd door de actrice Momoe Yamaguchi die de hoofdrol speelde in een Japans televisiedrama dat in de jaren tachtig een grote hit was in China.

De opiniepeiling levert ook een intrigerend raadsel op betreffende het begrip 'democratie': 35 procent van de Chinezen meent dat zijn eigen mening geheel of in bepaalde mate tot uiting komt in het regeringsbeleid, tegenover slechts 10 procent van de Japanners. Negentig procent van de Japanners meent dat zijn eigen mening “niet” danwel “nauwelijks” in het regeringsbeleid doorklinkt.