Geldboete voor weggooien blikje

AMSTERDAM, 24 SEPT. Voor het weggooien van een blikje frisdrank in een metrostation is gisteren door de rechtbank in Amsterdam een 31-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats bij verstek veroordeeld tot vijftig gulden boete. De officier van justitie, A. Fransen, had een boete van tweehonderd gulden geëist: “Een strenge aanpak voor het weggooien van afval past in het gemeentelijk beleid om de verloedering tegen te gaan.”

De politierechter vond de eis overdreven, maar wilde de man wel tot een geldboete veroordelen die hij in zijn portemonnee zou voelen. De dader was niet bij de zitting aanwezig.

Voor het te vroeg buitenzetten van vuilniszakken of het laten lekken van olie uit een auto worden vaker boetes uitgedeeld, respectievelijk 200 en 750 gulden. “Maar voor het weggooien van een blikje is het nog wat zoeken naar de tarieven”, zei Fransen.

Twee agenten zagen vorig jaar dat de man het blikje op het spoor gooide van het metrostation Reigersbos in Amsterdam. De man ontkende. “Ik heb helemaal geen blikje weggegooid en bovendien hebben jullie helemaal niet gezien dat ik een blikje weg heb gegooid”, voegde hij de agenten toe. Daarop hielden zij de man aan. Hij weigerde vervolgens schikkingsvoorstellen van honderddertig gulden en tweehonderd gulden te betalen. Als de man de vijftig gulden ook weigert te betalen, moet hij een dag de cel in. De officier van justitie overweegt nog om in hoger beroep te gaan.

De bodes van de rechtbank in Amsterdam maanden pers en publiek vooral geen blikjes cola mee de rechtszaal in te nemen.