Eerste grote popconcert sinds oorlog in Sarajevo

SARAJEVO, 24 SEPT. Vijftigduizend mensen hebben gisteravond in Sarajevo, waar nog niet zo lang geleden artillerieschoten weerklonken, een concert bijgewoond van de Ierse rockgroep U2. Het was het eerste grote popconcert sinds het einde van de oorlog in Bosnië, eind 1995. Het wordt beschouwd als een belangrijk teken dat het normale leven in de stad terugkeert.

Er heerste al een opgewonden sfeer in het Kovo-stadion toen lokale bands vóór het optreden van U2 speelden. Toen leadzanger Bono aan het begin van het concert zijn stem kwijtraakte, hielp het publiek hem door keihard met de band mee te zingen. “Ik ben nog verbijsterd dat zij niet met stenen begonnen te gooien,” aldus Bono. “Vergeet het verleden en beleef de toekomst,” schreeuwde hij de klappende en juichende menigte toe. U2 bracht voor het eerst live 'Miss Sarajevo' ten gehore voor een publiek dat uit alle delen van het voormalige Joegoslavië naar de Bosnische hoofdstad was gekomen. Het nummer had U2 samen met de Italiaanse operazanger Luciano Pavarotti opgenomen om kinderen te helpen. Ook nu zong Pavarotti via een bandopname mee. De toegangsprijzen waren laag gehouden. Bono zei dat hij aanvankelijk een klein benefietconcert wilde houden, maar dat de Bosniërs juist een groots optreden wilden met het enorme beeldscherm op de achtergrond van het podium. (Foto Reuters)