Een Portugese geest in Amsterdam

Dying to go Home. Regie: George Sluizer en Carlos da Silva. Met: Diogo Infante, Maria d'Aires, Jack Wouterse, Huub Stapel, Phoa Yan Tiong. In zes theaters.

Dying to go Home stond vorig jaar op de nominatie als openingsfilm van het Nederlands Film Festival, maar moest toen wijken voor De nieuwe moeder van Paula van der Oest. Precies een jaar later krijgt de Portugees-Nederlandse co-productie van George Sluizer en Carlos da Silva alsnog een bioscooproulement. Een verplichting aan subsidiegever Filmfonds, voordat co-producent en mede-financier KRO de film op televisie uit kan zenden. Soms hoop je dat films net als wijn beter worden door een tijdje op de plank te liggen, maar dan realiseer je je dat dat alleen voor goede wijnen geldt.

Dying to go home is een soort Der Himmel über Berlin goes Heaven can Wait meets De drie beste dingen in het leven. Met die laatste productie heeft de film een rol van Jack Wouterse als vertederende vrijbuiter gemeen, met de eerste de aanwezigheid van allerlei filosofisch ingestelde onstoffelijke wezens. Hoofdpersoon Manuel Spirito Santo (Diogo Infante) is zo iemand. Omgekomen tijdens een verkeersongeluk pendelt de geest van deze Portugese Amsterdammer heen en weer tussen zijn geboortedorp en een gothic aandoend kerkhof in Amsterdam op zoek naar een laatste rustplaats.

Schrijver, co-regisseur en -producent Da Silva ziet in deze queeste een parabel voor de moeilijkheden van migranten om een plaats te verwerven in een nieuwe cultuur, met als moraal een gratuite variatie op 'home is where the heart is.

Wat het meest stoort aan de film is de slordigheid. Het scenario doet vreselijk z'n best om de aanwezigheid van een 'hiertussenmaals' te verantwoorden en illustreert dat met knullige special effects. De spelregie is ongeïnspireerd en er zit veel loze tijd tussen de schnitts, waardoor elke grap iets drammerigs krijgt. Alleen Jack Wouterse is geloofwaardig als Manuels voormalige compagnon Max. Hij wordt verliefd op de zuster van zijn makker en speelt de onhandige affectie die hij voor dit onervaren meisje voelt zo intens uit, dat je het vuur op zijn wangen kunt zien gloeien.

    • Dana Linssen