Dolend PSV karikatuur van zichzelf

EINDHOVEN, 24 SEPT. Na de pijnlijke nederlaag tegen Dinamo Kiev in de ouverture van de Champions League moet PSV al vrezen voor een figurantenrol op Europees niveau. Maar ook in de Nederlandse eredivisie is de landskampioen vooralsnog een karikatuur van zichzelf. In een kolderiek foutenfestival verzuimde Fortuna Sittard gisteravond de crisis bij PSV te onderstrepen, al had coach Dick Advocaat zich voldoende geërgerd om zijn spelers in bedekte termen de wacht aan te zeggen. “Ik heb al enkele maatregelen in mijn hoofd.”

Volkomen onverdiend houdt PSV na de gelukkige 3-2 overwinning op Fortuna koploper Ajax in het vizier, al drong de vraag zich op hoe Advocaat zijn dolende selectie weer in balans denkt te krijgen. Sommige spelers hebben het krediet bij hun coach nagenoeg verspeeld, al voegde Advocaat daar haastig aan toe dat hij niet in elke linie over alternatieven beschikt. Het zal echter ook Barcelona-trainer Louis van Gaal niet zijn ontgaan dat PSV nog steeds eenvoudig te ontregelen is als vormgever Wim Jonk wordt uitgeschakeld.

Een uur lang had PSV zaterdag in het duel met Sparta een soms oogstrelend vervolg gegeven aan het even verfrissende als naïeve optreden tegen Dinamo Kiev. De inzinking in de slotfase van die wedstrijd zette echter de toon voor de treurige vertoning tegen Fortuna Sittard. Alleen verdediger Ernest Faber, die zijn contract gisteren verlengde tot 2003, onttrok zich aan de malaise bij PSV. De geblesseerde Stan Valckx kan straks met een gerust hart met pensioen.

“Te veel spelers wilden de bal niet hebben”, concludeerde Advocaat. Blijkbaar was vier duels in acht dagen te veel van het goede voor de ploeg, die tevens de rentree van Luc Nilis zag mislukken. De Belgische aanvalsleider maakte voor het eerst dit seizoen zijn opwachting in de basis na korte invalbeurten tegen Dinamo Kiev en Sparta. Nilis kon een schrijnend gebrek aan wedstrijdritme niet camoufleren en halverwege hield hij het gisteren voor gezien.

Zijn landgenoot Gilles de Bilde bewees evenmin klaar te zijn voor de cruciale ontmoeting met Barcelona in de Champions League, al compenseerde de spits van PSV zijn zwakke wedstrijd nog met twee doelpunten. Bij de eerste treffer hoefde De Bilde slechts zijn voet achter de bal te zetten, nadat de onopvallende Boudewijn Zenden van de Fortuna-defensie alle tijd kreeg de bal voor te zetten.

De Bilde mocht ook het slotakkoord voor zijn rekening nemen vanaf elf meter, toen de zwakste Limburgse verdediger, Urvin Lee, de Deense invaller Peter Mler binnen het strafschopgebied tegen het gras drukte. Om de Limburgse vrijgevigheid te benadrukken, gunde Fortuna-keeper Arno van Zwam PSV een 2-1 voorsprong door de bal als een volleyballer voor de voeten van libero Jaap Stam te smashen.

Wie nog aarzelt de NV Eredivisie als een van de zwakste competities in Europa te betitelen, zal zich ook geen raad weten met het doelpunt van Fortuna, vier minuten na rust. Het Duitse Hertha BSC toont belangstelling voor reserve-doelman George Koch nu Ronald Waterreus bij PSV niet langer tweede keus is. Keeperstrainer Piet Schrijvers zal wellicht hebben overwogen zelf maar weer onder de lat te gaan staan, toen Waterreus zich kinderlijk liet foppen door een als voorzet bedoelde lob van Ronald Hamming.

Ook bij de openingstreffer van Roest, nadat Vampeta eerst een inzet van Hamming van de lijn had gehaald, toonde Waterreus zich geen betrouwbare regisseur van zijn defensie en zo kleefden aan alle doelpunten in Eindhoven de wrange nasmaak van tactisch en technisch onvermogen. Volgende week mogen de Nederlandse clubs bewijzen dat de forse uitglijders in de diverse Europa-Cuptoernooien een incident zijn geweest, maar voor PSV komt het prestigieuze duel met Barcelona te vroeg.

Onder zijn nieuwe coach Bert van Marwijk heeft Fortuna Sittard een metamorfose ondergaan in vergelijking met het zwaar op de verdediging leunende elftal van de reeds na drie nederlagen opgestapte Pim Verbeek. Toch was het tekenend dat een beperkte middenmoter in de eredivisie PSV de stuipen op het lijf kon jagen. Wie bij vlagen te kijk wordt gezet in een duel op nationaal niveau, hoeft zich in Europa in elk geval geen illusies te maken.

    • Robèrt Misset