Boijmans dicht tijdens 150-jarig jubileum in 1999

ROTTERDAM, 24 SEPT. De uitbreiding en opknapbeurt van het Rotterdamse museum Boijmans Van Beuningen begint later dan het plan was. De feestelijke heropening was bepaald op eind 1999, wanneer het museum 150 jaar bestaat. In het jubileumjaar is het museum echter grotendeels dicht voor publiek. Dat komt omdat het geld voor de ingrijpende aanpak, oorsponkelijk 28 miljoen gulden, nog niet binnen is. Zoals het er nu uitziet gaat het pas in september 2000 weer open.

Volgens een woordvoerder van de gemeente is de vertraging ontstaan door tussentijdse bezuinigingen, het zoeken naar alternatieven daarvoor en het faseren van onderdelen van de bouw.

De gemeente neemt 20 miljoen van de kosten voor haar rekening, het resterende bedrag zou via sponsors binnen moeten komen. Het museum heeft tot nu toe echter maar 5,5 miljoen gulden binnen aan sponsorgeld. Dat betekent dat de plannen moeten worden aangepast. Tijdens de bouwwerkzaamheden vanaf eind volgend jaar zal het museum grotendeels of helemaal gesloten zijn. De gemeente wil dat Boijmans tijdens de sluiting intensief gaat samenwerken met de nabijgelegen, particuliere, KunstHal. (ANP)