Berlusconi: falen AC Milan is schuld van buitenlanders

ROME, 24 SEPT. Het gaat helemaal niet goed met AC Milan en de buitenlanders krijgen daarvan de schuld van voorzitter Silvio Berlusconi. Ze hebben volgens hem het hart uit de ploeg gehaald. “Ik zie te weinig Italianen in het huidige Milan. Voortaan zullen we meer op de interne markt letten, misschien door aandachtiger naar de lagere divisies te kijken”, zei Berlusconi.

De voorzitter gaf eind vorig seizoen 24 miljoen gulden uit voor de aankoop van sterspelers uit het buitenland, onder wie Winston Bogarde en Patrick Kluivert. Daarmee wilde hij de blamage van de afgelopen competitie ongedaan maken toen Milan zich niet voor Europees voetbal wist te kwalificeren. Maar nu de ploeg na drie wedstrijden pas twee punten heeft vergaard, geeft Berlusconi toe zich te hebben vergist. De geldschieter blijft echter hoop houden dat Milan zijn vorm zal vinden. “En dan zal het zijn alsof je prachtige muziek hoort.”

De buitenlanders zijn in Italië het gespreksonderwerp bij uitstek in de eerste weken van de voetbalcompetitie. De voorzitter van de bond, Luciano Nizzola, vroeg zich al af wat de waarde is van alle tweederangsspelers van over de grens. Topspelers zijn welkom, vindt hij, want zij zorgen voor beter voetbal, maar de clubs die middelmatige spelers van over de grens aantrekken, belemmeren alleen maar de opkomst van eigen jonge spelers.

Nog nooit hebben er zoveel buitenlanders in de Serie A gevoetbald als dit jaar. De achttien clubs hebben samen 109 buitenlandse spelers in dienst. AC Milan staat bovenaan in deze lijst, met veertien buitenlanders. Paolo Maldini, de aanvoerder van Milan, heeft geklaagd dat er in de kleedkamer geen Italiaans meer wordt gesproken. Piacenza, de enige ploeg in de Serie A met alleen maar Italiaanse spelers, krijgt van alle kanten bijval omdat deze club tegen de stroom ingaat. Sociologen waarschuwen dat de supporters zich niet meer herkennen in hun clubs.

Milan-trainer Fabio Capello roept als reactie op alle commotie vertwijfeld dat de kleur van het paspoort voor hem niet telt. Maar hij blijkt grote moeite te hebben om een eenheid te maken van een selectie met, afgezien van de zeven Italianen, drie Nederlanders, twee Zweden, twee Kroaten, twee Fransen, twee Brazilianen, een Duitser, een Montenegrijn en een Liberiaan.

De drie ex-Ajaxieden hebben zich bij Milan nog niet op positieve wijze onderscheiden. Kluivert scoorde slechts één keer en Bogarde heeft zich weinig geliefd gemaakt door zijn blunder van afgelopen zondag en de obscene gebaren daarna. Davids is bezig aan een moeizame rentree na zijn langdurige blessure.

    • Marc Leijendekker