Anderlecht weer beschuldigd van omkopen arbiters

BRUSSEL, 24 SEPT. Bemiddelaar Rene van Aeken heeft Anderlecht ervan beschuldigd ook in de Belgische voetbalcompetitie scheidsrechters te hebben omgekocht. De club is al in opspraak geraakt door de omkoopaffaire bij de Europa-Cupwedstrijd in 1984 tegen Nottingham Forest. Volgens Van Aeken, die in dat jaar als tussenpersoon ook bij het duel tegen Nottingham Forest betrokken was, heeft Anderlecht in de competitie zeven arbiters omgekocht.

Van Aeken weigert de namen van de betrokken arbiters te noemen. “Dat moet de voetbalbond maar uitzoeken.” Hij zegt verschillende dossiers te hebben opgestuurd naar zowel de Europese voetbalunie UEFA als de Belgische bond. Beide bonden zeggen de papieren echter niet meer te kunnen vinden.

Van Aeken heeft verteld dat Anderlecht bij de omkopingen volgens een vast systeem werkte. Voormalig voorzitter en geldschieter Constant Vanden Stock gaf steeds de opdracht en zijn zoon Roger, de huidige voorzitter, en secretaris-generaal Philipe Colin waren de 'koeriers'. Zij gaven het geld door aan de vaste scheidsrechtersbegeleider Ramon de Deken die op zijn beurt weer een stroman gebruikte. Volgens Van Aeken zou die bij weigering van een scheidsrechter de schuld op zich nemen. “Zodat de club buiten schot bleef.”

Anderlecht heeft de 'Europese stroman' Jean Elst en Van Aeken jarenlang zwijggeld betaald, tot de club het genoeg vond en het duo aanklaagde.

Het bestuur van Nottingham Forest heeft gisteren bij de UEFA geprotesteerd tegen de maatregelen die de bond heeft genomen in verband met de omkoopzaak van Anderlecht in 1984. De gedupeerde Engelse club, die destijds na een dubieuze 3-0 nederlaag werd uitgeschakeld, vindt dat er veel te mild is opgetreden. Anderlecht is uitgesloten van deelname aan het eerstkomende Europese toernooi waarvoor de club zich plaatst. De Belgische club heeft toegegeven dat het de arbiter in 1984 na de thuiswedstrijd in de halve finale tegen Nottingham Forest een bedrag van 55.000 gulden heeft 'geleend'.

“Wij zijn van mening dat Anderlecht de morele en de ethische uitgangspunten van het voetbal ernstig heeft ondermijnd”, stelt woordvoerder Lloyd van Nottingham Forest. De UEFA sprak geen sancties uit tegen de verantwoordelijke bestuursleden. De vergrijpen zijn officieel verjaard. Wel is scheidsrechterbegeleider De Deken levenslang geschorst voor alle activiteiten in UEFA-verband.

Nottingham Forest heeft inmiddels twee claims tegen Anderlecht ingediend. De eerste vordering bedraagt vijf miljoen gulden aan gederfde inkomsten, onder meer door de misgelopen UEFA-Cupfinale in 1984.

Daarnaast eist Forest een schadevergoeding voor de voetballers die destijds betrokken waren bij de wedstrijd. De UEFA onderzoekt of het de Engelse club financieel kan helpen.

De UEFA kwam in haar vonnis tegen Anderlecht ook tot de conclusie dat de club in 1983 al betrokken was bij een poging tot omkoping rondom een wedstrijd tegen het Tsjechische Banik Ostrava. Het bestuur van de Europese voetbalbond trok die conclusie gisteren weer in. “We zijn er zeker van dat er ook in 1983 enige incidenten bij Anderlecht zijn geweest. Maar het harde bewijs ontbreekt nog”, aldus UEFA-secretaris Aigner. (Belga, Reuter)