Aanbod te groot voor vraag; Beursgang van Holec te elfder ure afgeblazen

ROTTERDAM, 24 SEPT. De introductie van Holec Holland op de Amsterdamse effectenbeurs is vandaag op het laatste moment afgeblazen. In potentie geïnteresseerde institutionele beleggers vinden het pakket van ruim negen miljoen aandelen dat de Hengelose onderneming wil verkopen te groot.

Dat heeft ABN Amro Rothschild, de bank die de beursgang begeleidt, vanochtend bekendgemaakt.

Het was de bedoeling dat Holec, leverancier van schakelsystemen voor de elektrische energietechniek, vanmiddag om half een tegen een prijs van tussen de 21 en 25 gulden in de notering zou komen.

Het afblazen van de beursgang is een nieuwe tegenvaller voor het elektrotechnisch concern, dat ook al de piek van de beurshausse miste.

M. de Jager, bij ABN Amro verantwoordelijk voor de emissie, zegt dat van uitstel in dit geval geen afstel komt. Hij verwacht dat de bank morgen overeenstemming bereikt tussen de kopende beleggingsinstituten en de twee verkopende partijen, Union Bank of Switserland (UBS) uit Zwitserland en het Britse pensioenfonds Cinven.

“Er zijn alleen aarzelingen op het gebied van volume. Ze hebben geen problemen met het vriendelijke prijsniveau”, zegt De Jager.

UBS zou door de herplaatsing van Holec-aandelen haar belang in het concern terugbrengen van 52,8 procent naar circa 14 procent. Cinven zou haar belang verkleinen van 38,9 procent naar 10 procent.

Volgens De Jager is één van de opties die nu wordt besproken dat deze twee partijen minder aandelen van de hand doen aan de geïnteresseerde beleggers. “Alle partijen zijn vertegenwoordigd op ons kantoor, en we praten de problemen met ze door. Dat duurt maximaal een dag.”

Vorige week werd duidelijk dat de vraag naar aandelen beperkt was. Beleggers zouden het terugtreden van de twee grootste aandeelhouders hebben opgevat als een negatief signaal. De Jager erkent dat de interesse in Nederland “teleurstellend” was.

“Maar uit het buitenland kwamen wel voldoende geïnteresseerden. Het probleem is dat bij hen de angst voor oversizing heerst. Ze zijn bang dat we door het grote aandelenaanbod de markt niet gezond en liquide kunnen houden”, aldus de ABN Amro-functionaris.

Holec kampt volgens analisten met een negatief 'Begemann-imago'. Dit concern haalde Holec in 1989 van de beurs. Na zes slecht renderende jaren verkocht Begemann-topman J.F.A. van den Nieuwenhuyzen de industriegroepen Middenspanning, Laagspanning en Algemene Toelevering aan de Zwitserse en Britse investeerders. Hieruit ontstond Holec Holland.

Naast die historie van vallen en opstaan werkten het huidige nerveuze beursklimaat en de beperkte groeiperspectieven niet mee aan een succesvolle terugkeer van Holec, zeggen analisten.

Holec-directeur G.A.A. Declercq zegt in een reactie dat hij zich wat anders had voorgesteld bij de beursgang. “Het had inderdaad beter gekund. Maar ik ga er vanuit dat dit geen smet op de handel zal werpen. Morgen gaan we gewoon van start met de handel. Ons beursfeestje is hierdoor niet bedorven.”

Holec wil de opbrengst van de beursgang volledig ten goede laten komen aan de nieuwbouw die tot het jaar 2000 op het industrieterrein Westermaat-Noord, aan de rand van Hengelo, moet verrijzen. Daaraan hangt een prijskaartje van 70 miljoen gulden.

Onder de projectnaam 'Holec in One' wil het concern, dat een geschiedenis van fusies en versplinteringen kent, er weer op één locatie een eenheid gaan vormen.

    • Sjouke Rijper