Voetbalbond sluit Anderlecht voor een jaar uit

HELSINKI, 23 SEPT. Anderlecht mag - in geval van plaatsing - volgend seizoen niet meedoen aan een Europa-Cuptoernooi. Mocht de club zich niet kwalificeren, dan geldt de schorsing voor het eerstvolgende jaar dat Anderlecht wel Europees voetbal haalt. Deze straf heeft het uitvoerend comité van de UEFA gisteren in Helsinki aan de Belgische club opgelegd wegens de corruptie-affaire rondom het duel met Nottingham Forest in april 1984.

Anderlecht zou voor de met 3-0 gewonnen Europa-Cupwedstrijd de Spaanse scheidsrechter Muro via een “lening” van ruim 55.000 gulden hebben omgekocht.

Hoewel het vergrijp verjaard is, voelde de Europese bond zich gedwongen in te grijpen, wegens de “zware inbreuk op de sportieve moraal”. Destijds haalde Anderlecht door de zege de finale van het UEFA-Cuptoernooi. In de uitwedstrijd in Engeland hadden de Belgen met 2-0 verloren. In de eindstrijd verloor Anderlecht overigens, na het nemen van strafschoppen, van Tottenham Hotspur.

Secretaris-generaal van de Belgische voetbalbond, J. Peeters, noemde het enerzijds goed dat de UEFA een streep onder de affaire heeft gezet. Anderzijds vroeg de jurist zich af of een dergelijke sanctie wel mogelijk is. “Kan de bond een verjaringstermijn negeren?”