Verdacht van geweld rond wedstrijden; Politie pakt harde kern Ajax-fans op

AMSTERDAM, 23 SEPT. Een speciaal onderzoeksteam van de Amsterdamse politie heeft gisteren negentien leden van de harde kern van Ajax-supporters gearresteerd.

De supporters, die tussen de 18 en 23 jaar oud zijn, zijn opgepakt op verdenking van gewelddadigheden rond voetbalwedstrijden.

De politie deed gisterochtend invallen op tien plaatsen in en rond Amsterdam, waarbij partijen soft- en harddrugs, een hennepplantage, een aantal patronen, messen, administratieve bescheiden en van televisie opgenomen beeldmateriaal van rellen in beslag zijn genomen. In een eerder stadium werd een supporter die in het bezit was van 1.500 XTC-pillen gearresteerd.

Nadat de onderlinge samenhang van de groep in kaart was gebracht besloot de politie, die nog meer arrestaties verwacht te zullen verrichten, tot aanhouding op grond artikel 140 van het Wetboek van Strafrecht (deelname aan een criminele organisatie).

Voordat de rechtbank toestemming tot huiszoeking gaf is getoetst of er sprake is van een criminele organisatie. Justitie zal de Ajax-supporters daarnaast openlijke geweldpleging, mishandeling, wapenbezit en mogelijk drugshandel ten laste leggen.

Volgens een woordvoerder van het Amsterdamse voetbalstadion de Arena zijn er diverse keren opnames met het interne videocircuit gemaakt waarop is te zien dat supporters op de tribunes in drugs handelen. De videos zijn overgedragen aan de politie, die nog nader onderzoekt of de arrestanten zich aan drugshandel hebben schuldig gemaakt.

Het politie-onderzoek is ingesteld naar aanleiding van de gewelddadigheden van supporters van Ajax en Feyenoord bij de A10 en later in Beverwijk, waarbij Ajax-supporter Carlo Picornie om het leven werd gebracht.

Een groep van tien rechercheurs heeft de harde kern in kaart gebracht. Het onderzoek van dit team richtte zich niet op de gebeurtenissen in Beverwijk, maar op zeven gewelddadige incidenten in de achterliggende jaren in Amsterdam en elders. Hierbij vielen gewonden en werd materiële schade aangericht.

Afgevaardigden van onder meer KNVB, clubs, politie, justitie, burgemeesters en het Openbaar Ministerie ondertekenden gisteren in Hilversum een convenant dat samenwerking bij risicowedstrijden moet verbeteren.

Hierin is onder meer vastgelegd dat risicowedstrijden in het betaald voetbal zo veel mogelijk om half drie op zondagmiddag zullen worden gespeeld om de kans op ongeregeldheden te verkleinen. Nu worden veel wedstrijden in de avond gespeeld, in verband met live-uitzendingen op televisie.

Met de desbetreffende clubs wordt de KNVB de eerst verantwoordelijke voor een wedstrijd. Ook zijn afspraken gemaakt over opsporing en vervolging van voetbalvandalen. Stadions waar risicowedstrijden zullen worden gespeeld, dienen bijvoorbeeld vierentwintig uur van tevoren al te beginnen met videoregistratie in en om het stadion.

De KNVB erkent met de ondertekening van het convenant de belangen van de openbare orde zwaarder te laten wegen dan commerciële belangen.

Pagina 2: Voetbalclubs gaan krachten bundelen

Volgens een woordvoerder van de KNVB zit de kracht van het convenant vooral in de samenwerking. “Voorheen deed iedereen wat er op zijn eigen terrein gedaan moest worden en was het niet op elkaar afgestemd. Daardoor liepen er onnodig dingen mis. Nu we de krachten gebundeld hebben, kan een consistent beleid ontwikkeld worden”.

Ook Binnenlandse Zaken laat weten dat het convenant vooral nieuw is wat betreft de intensieve samenwerking en afstemming van het beleid. “Het is aan de organiserende gemeente om te bepalen of er eventueel extra agenten ingezet moeten worden”, zegt een woordvoerder.

Volgens de KNVB blijft nog genoeg ruimte over voor de gemeenten en clubs om uitzonderingen te maken. “Het convenant is geen keiharde blauwdruk waarin staat wat er gedaan moet worden bij risicowedstrijden. Alle wedstrijden staan in principe om half drie geprogrammeerd. De lokale situatie, het stadion en de wensen van de clubs spelen allemaal nog mee in de beoordeling hoe en hoe laat een wedstrijd gespeeld gaat worden.”

Supporters die toch nog over de schreef gaan dienen volgens het convenant hard te worden aangepakt. “Naast de reguliere straf voor de begane overtreding moeten clubs ook sneller een stadionverbod opleggen aan relschoppers”, stelt de KNVB-woordvoerder. Volgens de Amsterdamse politie is nu aangetoond dat er sprake is van een georganiseerde groep die zich schuldig heeft gemaakt aan gewelddadigheden, zoals massale vechtpartijen, en uitlokking daarvan. De incidenten deden zich aanvankelijk voor in of dichtbij de stadions, maar later kozen de voetbalvandalen voor verder weggelegen locaties.

In de Amsterdam Arena zal de drugshandel in het stadion geen aanleiding geven tot verscherpte controles. “Onze stewards fouilleren op verboden zaken, maar ze letten vooral alles dat als slag- of steekwapen kan dienen. Dat brengt de veiligheid van het publiek het meest in gevaar”, zegt een Arena-woorvoerder. Volgens hem is het ondoenlijk beter op drugs te controleren. “Ze kunnen kleine hoeveelheden drugs op zoveel plekken verbergen dat je die haast niet vindt.”

Een woordvoerder van het commerciële TV-station Canal+, dat een deel van de uitzendrechten van de Eredivisie NV heeft gekocht, zegt zich neer te leggen bij het convenant. Canal+ heeft bij het sluiten van het contract over de uitzendingen met de clubs rekening gehouden met wijzigingen in het programma en wordt door de Eredivisie NV gecompenseerd voor de gederfde inkomsten.