Senaat buigt zich over kernstopverdrag

NEW YORK, 23 SEPT. President Clinton heeft gisteren in zijn toespraak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties meegedeeld dat hij het kernstopverdrag dat vorig jaar tot stand kwam, voor ratificatie naar de Senaat heeft gestuurd. Het verdrag dat wereldwijd kernproefexplosies verbiedt, werd vorig jaar door 146 landen getekend, maar is tot nu toe slechts door vier landen geratificeerd.

Clinton heeft voor goedkeuring een tweederde meerderheid nodig in de Senaat, die honderd leden telt. Ratificatie zal bij sommige Republikeinen op verzet stuiten. Zij willen het recht behouden op nucleaire proeven om het Amerikaanse kernwapenarsenaal op peil te houden. In een poging tegenstanders gerust te stellen zei Robert Bell, directeur wapenbeheersing in de nationale veiligheidsraad van Clinton, gisteren dat de president van experts in de regering, onder wie laboratoriumdeskundigen, de garantie heeft gekregen dat de Verenigde Staten hun nucleaire arsenaal veilig kunnen behouden zonder kernexplosies te hoeven uitvoeren.

De Democratische senator Joe Biden, lid van de commissie voor Buitenlandse Betrekkingen, zei te verwachten dat het verdrag volgend jaar in de Senaat zal worden behandeld, maar dat goedkeuring nog “een ernstige inspanning” van de voorstanders zal vergen.

Clinton noemde het verdrag gisteren “de langst gezochte, hardst bevochten prijs in de geschiedenis van wapenbeheersing”.