Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. O.a. een reportage over de trend om patiënten die een intensieve medische behandeling nodig hebben, thuis te behandelen. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Schrijver Jan Wolkers en actrice Monique van de Ven halen samen herinneringen op aan de verfilming van Wolkers' roman Turks Fruit. Ze komen tot de conclusie dat een remake onvermijdelijk is. Ned.1, 20.25-20.59u.

Nova volgt Harry Mulisch die, in navolging van Gerrit Komrij, de eer te beurt viel twaalf zalen in het Stedelijk Museum te Amsterdam naar eigen keuze in te richten. Verder de uitkomst van een door oud-Rekenkamervoorzitter F.G. Kordes uitgevoerd onderzoek, naar de bijverdiensten van het in opspraak geraakte Tweede Kamerlid Houda. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Lang Leve de Vereniging. Portretten van Hanenkraaivereniging Veur Dag en Dauw uit Limburg, padden-redders en de dames van een commissie die tuinen keurt. Ned.3, 19.23-20.04u.

National Geographic. Amerikaanse natuurfilm over het Indiase spoorwegennet, met 60.000 kilometer een van de grootste ter wereld. De tocht voert van Bombay naar Calcutta en Rajasthan. BRTN2, 20.30-21.25u.

Rondom Tien. Gesprekken over pesten op het werk. Ned.1, 22.02-22.43u.

De Wereld is Klein. In 1972 maakte Jan Van Rompaey een reportage over jongens tussen de tien en zestien jaar in een weeshuis in Mechelen. Vijfentwintig jaar later zoekt hij een aantal van hen op om te zien hoe het hen is vergaan. BRTN1, 22.30-23.00u.

AMUSEMENT

Nederlandse Cabaretdagen. Registratie in twee delen van de Nederlandse Cabaretdagen in de Goudse Schouwburg op 15 en 16 september, met optredens van onder anderen Jeroen van Merwijk, Marcel Verreck en Thomas van Luyn. Ned.3, 23.22-0.12u.

KUNST Over Kunst: Een Schilderijenoptocht. Documentaire over de schilderijen die de eerste uitgaven van de Larousse encyclopediën sierden, werk van schilders als Evariste Carpentier, De Neuville, Luminais, Couture, Duran, en Rochnosse. BRTN2, 23.05-23.55u.

FILM

Antonia (Marleen Gorris, 1995, Ne/Be/Eng). Verdeeld ontvangen maar met Oscar bekroond filmsprookje waarin scenarist-regisseur Gorris magisch-realistisch verslag doet van vier generaties vrouwen in een fictief Zuid-Nederlands dorp tussen pakweg 1945 en 1995. Hans Beerekamp sprak destijds van 'een verzameling feministisch geïnspireerde cabaretnummers, losjes gegroepeerd rond een matriarchale wensdroom: een wereld waarin geen jongens geboren worden, slechte mannen gestraft worden en vrouwvriendelijke mannen op afroep bereid zijn als spermadonor te fungeren of als huisdocent voor slimme dochters.' Met Willeke van Ammelrooy. Ned.3, 20.04-22.00u.

Moonraker (Lewis Gilbert, 1979, Engeland). Elfde, ongewoon soepele James Bond-film waarin Roger Moore behalve Venetië, Rio de Janeiro en het Braziliaanse oerwoud ook het heelal aandoet. Met Jaws. Veronica, 20.30-22.55u.

The Perfect Weapon (Mark DiSalle, 1991, VS). Formule-karatefilm. Vechtjas Jeffrey Speakman bestrijdt drugshandelaren. BRTN1, 20.30-22.00u.

Twin Peaks: Fire Walk with Me (David Lynch, 1992, VS). Overbodige bioscoop-epiloog van vermaarde tv-serie vertelt nominaal hoe Laura Palmer haar laatste zeven dagen doorbrengt en rest weinig anders dan in de slechtste horrortraditie de jaloezie van Laura's vader te koppelen aan de straf die promiscue tienermeisjes ten deel pleegt te vallen. TV10, 21.30-23.45u.

Blue Steel (Kathryn Bigelow, 1989, VS). Zie Film-vooraf. Veronica, 22.55-0.42u.

Winter People (Ted Kotcheff, 1989, VS). Even archaïsch als mechanisch wildernis-melodrama. In depressiejaren strandt weduwnaar Kurt Russell met zijn elfjarige dochter in de afgelegen boerderij van verstoten ongehuwde moeder Kelly McGillis en wordt doelwit van haar slechte familie. BBC1, 0.05-1.50u.

Titanic (Herbert Selpin & Werner Klinger, 1943, Duitsland). Propagandistische reconstructie van scheepsramp. Klinger verving tijdens de opnamen regisseur Selpin, die na zijn arrestatie zelfmoord zou hebben gepleegd. Duitsl.1, 0.45-2.10u., zwart-wit.

S'en fout la Mort (Claire Denis, 1990, Frankrijk/West-Duitsland). Tweede speelfilm, na 'Chocolat', van de voormalige assistente van Wenders, Jarmusch en Rivette. Een bijzondere studie naar de woordloze tederheid in de vriendschap tussen twee zwarte mannen en de liefderijke wreedheid waarmee zij hanen trainen voor gevechten op leven en dood. Duitsl.2, 1.25-2.55u., nagesynchroniseerd.

Hostile Witness (Ray Milland, 1968, VS). Milland regisseerde zichzelf als van moord beschuldigde advocaat die zichzelf verdedigt in courtroom thriller naar toneelstuk van Jack Roffeu. BBC1, 1.50-3.30u.

Destiny Turns on the Radio (Jack Baran, 1995, VS). Als mislukt geboekstaafd misdaaddrama lijkt iets te willen beweren over sympathieke boeven en het Noodlot. Ontsnapte crimineel komt in Las Vegas vroegere vriendin en aandeel in de buit opeisen. Met ook Quentin Tarantino. Duitsl.2, 2.55-4.30u., nagesynchroniseerd.

Eine Liebesgeschichte (Rudolf Jugert, 1953, West-Duitsland). In 18de-eeuw gesitueerde kostuumfilm over liefde tussen ritmeester en opofferingsgezinde actrice (Hildegard Knef). Morgen, Duitsl.2, 11.04-12.35u., (zw).

Les Mois d'Avril sont Meurtriers (Laurent Heynemann, 1987, Frankrijk). Mede door Bertrand Tavernier geschreven, klinisch-macabere kat-en-muis-thriller. Inspecteur Jean-Pierre Marielle versus ongrijpbare beroepsmoordenaar Jean-Pierre Bisson. Morgen, TV5, 13.30-15.00u.