Politie van PlavEÉc neemt dorp Bosnië in

BANJA LUKA, 23 SEPT. De NAVO-vredesmacht in Bosnië, SFOR, heeft troepenversterkingen gestuurd naar een dorp in het noordoosten van Bosnië, waar gisteren rivaliserende politie-eenheden van de Bosnische Serviërs dreigden slaags te raken.

Bij de incidenten in het dorp Prnjavor waren gisteren 65 Bosnisch-Servische politiemannen betrokken. Zondag bezette een politie-eenheid die trouw is aan Biljana PlavEÉc, de president van de Servische Republiek in Bosnië, het bureau van Prnjavor. Gisteren kwam een groep politiemannen die trouw zijn aan PlavEÉc' tegenstander Radovan KaradEÉc - de wegens oorlogsmisdaden gezochte ex-president van de Servische Republiek - naar het dorp om de controle weer over te nemen. De PlavEÉc-gezinde politiemannen trokken hen tegemoet. Beide groepen richtten op achttien kilometer van Prnjavor wegversperringen op. In het niemandsland tussen beide groepen heeft SFOR stellingen betrokken. Bij een korte schermutseling werd gisteren een agent in het been geraakt toen de aanhangers van KaradEÉc het vuur openden op hun rivalen.

Prnjavor is van strategisch belang, omdat het ligt aan de weg die Banja Luka - het bolwerk van PlavEÉc - verbindt met het oosten van de Servische Republiek en Joegoslavië. Als de politiemacht die KaradEÉc trouw is de controle over Prnjavor verliest, controleren de aanhangers van KaradEÉc nog maar één stad in het westelijk deel van de Servische Republiek, namelijk Doboj. Bij de recente gemeenteraadsverkiezingen in Prnjavor kreeg de partij van KaradEÉc overigens 42 procent van de stemmen. (Reuter, AFP)