Philips-top (2)

Dat Boonstra, de voorzitter van de raad van bestuur van Philips, weinig opheeft met Eindhoven was mij al bekend. Nu wil Boonstra zelfs het hoofdkantoor naar Amsterdam verhuizen. Een verhuizing naar Tokio had in Eindhoven minder beroering gewekt dan dit voornemen.

In zijn ogen is een wereldconcern niet te besturen vanuit Eindhoven. Eindhoven is in zijn woorden te provinciaal; daarom naar 'wereldstad' Amsterdam. Dit argument in een tijd van globalisering toont in mijn ogen aan dat niet Eindhoven maar zijn denkwijze bekrompen is. Schiphol en het financiële hart van 'postzegel' Nederland zijn vanuit Eindhoven in een uurtje te bereiken. In Londen, Parijs, New York of Tokio is een uur reizen naar vliegveld of financieel hart heel normaal.

Voor een leider van een concern dat zich bezighoudt met moderne communicatie zou 100 km of welke andere afstand geen argument moeten zijn. Wat beweegt dan Boonstra? Is hij van mening dat hij klaar is met belangrijke zaken en zich nu op persoonlijke doelen kan gaan richten? Elke voorzitter wil immers graag zijn eigen monument achterlaten en een hoofdkantoor bouwen is onbelangrijk maar wel leuk om te doen.

Rationeel is er weinig tegen een verhuizing te zeggen en niets voor. Emotioneel is een verhuizing van het hoofdkantoor naar Amsterdam een totaal verkeerd signaal naar Philips-werknemers. De motivatie van de mensen zal dalen evenals de prestatie. Boonstra geeft hiermee aan geen enkel gevoel te hebben voor de wortels en de traditie van Philips die in moeilijke tijden, die ook weer eens komen, van doorslaggevend belang kunnen zijn voor de continuïteit van een bedrijf.

Ik hoop van ganser harte dat Boonstra op zijn plan terugkomt en dat alle Philips-mensen en de regio zuid-oost Brabant hem daarbij zullen helpen.

Mocht de verhuizing wel doorgaan denk dan aan de beleggerswijsheid: als het hoofdkantoor wordt aanbesteed; verkoop je aandelen!

    • Marc Evers