Overlevenden weinig wijzer van Dutchbat

DEN HAAG, 23 SEPT. Een gesprek met zeven Dutchbat-militairen is gisteren voor vijf vrouwen uit Srebrenica op een teleurstelling uitgelopen. De militairen konden de vrouwen niet vertellen wat zij het liefst wilden horen: wat er precies gebeurd is met hun mannen en kinderen die worden vermist sinds de toenmalige moslimenclave Srebrenica in juli 1995 in handen van de Bosnische Serviërs viel.

De militairen die destijds in VN-verband in Srebrenica aanwezig waren, gaven de vrouwen tijdens een drie uur durend gesprek in de Julianakazerne in Den Haag ruim vijfhonderd foto's die zij tijdens hun missie hadden gemaakt. De vrouwen hadden voor hun komst naar Nederland om foto's gevraagd. Zij zijn in Nederland op uitnodiging van de Werkgroep Nederland Srebrenica, die wil bijdragen aan een verzoening.

Het gesprek verliep moeizaam, aldus de vrouwen. Zij nemen het de militairen van Dutchbat nog steeds kwalijk dat zij niet hebben geprobeerd de inwoners van Srebrenica te beschermen. “Laten ze dan vertellen hoe onmachtig ze waren. Waarom zwijgen zij daarover, komen ze niet naar ons toe”, vroeg H. Hren. Kolonel P. Everts gaf toe dat vooral het begin van het gesprek stekelig verliep. Op de vragen van de vrouwen konden de militairen moeilijk antwoord geven. (ANP)