Ook minister Borst niet overtuigd van medische werking marihuana.

Evenals de Amerikaanse regering is minister Borst (Volksgezondheid) niet overtuigd van de geneeskrachtige werking van marihuana. In reactie op een afwijzend rapport van de Gezondheidsraad schreef de Inspectie voor de Gezondheidszorg in juli aan artsen en apothekers dat zij de Opiumwet overtreden wanneer zij mediwiet voorschrijven of leveren.

De minister voelt meer voor de ontwikkeling van een pil met de werkzame stof uit marihuana, THC. Formeel zijn gebruikers van mediwiet nu aangewezen op de coffeeshop, waar het middel vrij verkrijgbaar is, zij het niet geschoond van bacteriën.

Volgens de stichting Maripharm, die 'gegammastraalde' marihuana in potjes van 25 en 50 gram levert aan circa 240 van de 1.300 Nederlandse apotheken, heeft de brief van de Inspectie vooralsnog niet geleid tot een daling in de afzet. De productie bedraagt nu zo'n drie kilo per maand en stijgt licht, aldus een woordvoerder. De Inspectie zal marihuana die door patiënten uit de coffeeshops wordt betrokken niet op kwaliteit controleren.

Een MS-patiënte die periodiek apothekers-marihuana rookt om krampaanvallen te bestrijden, vindt het onterecht dat coffeeshops het medicijn ongestraft mogen leveren, terwijl huisartsen strafbaar zijn als ze het voorschrijven. In overleg met haar fysiotherapeut heeft ze onlangs besloten haar gebruik op te schorten omdat krampaanvallen uitbleven. Mede daarom acht zij medisch toezicht onontbeerlijk. “Het lijkt me sterk dat een coffeeshop zegt: Mevrouw, het lijkt me verstandig dat we nu maar eens gaan afbouwen.”