NIKKEI WEEKLY

De Japanners zijn al druk bezig het bovenstaande waar te maken, met name in China. De Japanse overheid leende China 810 miljard yen in de periode van 1991 tot 1995. China zal dit jaar en volgend jaar nog eens een bedrag van 580 miljard yen te leen krijgen. De Nikkei Weekly schrijft dit in een artikel dat gewijd is aan de viering van feit dat de diplomatieke betrekkingen tussen China en Japan 25 jaar geleden werden genormaliseerd.

In die periode is de wederzijdse handel, import en export, meer dan 50 keer zo omvangrijk geworden. Japanse directe investeringen in China zijn in de afgelopen tien jaar 18 keer zo groot geworden. China was in 1996 Japans grootste handelspartner na de Verenigde Staten. Omgekeerd was Japan China's grootste handelspartner, en de grootste investeerder na Hongkong.

Toch zijn de Japanse ondernemingen de laatste tijd wat minder enthousiast met investeren. Volgens het blad komt dat door het invoeren van nieuwe belastingmaatregelen die bedoeld zijn ter protectie van de eigen Chinese ondernemingen. Dat neemt niet weg dat drie Japanse grootwinkelconcerns bezig zijn een supermarktketen in China te vestigen..

Verder heeft NEC Corp 200 miljoen dollar geïnvesteerd in de productie van halfgeleiders in Sjanghai. Matsushita heeft 21 vestigingen in China en opende er vorig jaar een researchcentrum. Mitsubishi opende een distributiecentrum in Guang-dong, China's proeftuin voor economische ontwikkeling. En 9 van de 11 grootste Japanse autoproducenten hebben samen 20 assemblagebedrijven in China. De Nikkei Weekly meent dat dit nodig is om de achterstand in te lopen op “de Amerikaanse en Europese concurrenten die de markt in China aan het stelen waren van hun Japanse tegenhangers, terwijl deze gepreoccupeerd waren met expansie in de Verenigde Staten en Europa.”

Het weekblad Nikkei Weekly is een Engelstalige uitgave van het Japanse dagblad Nihon Keizai Shimbun, en is verkrijgbaar in de kiosk.