MiloviEÉc' partij: geen meerderheid

BELGRADO, 23 SEPT. In Servië zullen de socialisten van Slobodan MiloviEÉc een coalitiepartner moeten zoeken als ze een meerderheidsregering willen vormen.

Toen gisteren tweederde van de zondag bij de parlementsverkiezingen uitgebrachte stemmen waren geteld, was duidelijk dat de socialistische partij SPS van de Joegoslavische president MiloviEÉc met haar coalitiepartners, de neo-communistische partij JUL en de splinterpartij Nieuwe Democratie, samen niet meer dan ongeveer 98 van de 250 zetels in het parlement zullen krijgen. In het vorige parlement hadden ze nog 123 zetels. Bij de verkiezingen van zondag won vooral de extreem-nationalistische radicale partij SRS van Vojislav lj. Zij krijgt ongeveer tachtig zetels in het nieuwe parlement. De Servische Vernieuwingsbeweging SPO van Vuk DraoviEÉc - weggelopen uit de oppositiecoalitie Zajedno - kan rekenen op ongeveer 45 zetels. In procenten vielen de SPS, de SRS en de SPO respectievelijk 36, 30 en 21 procent toe. In Belgrado wordt gespeculeerd dat de socialisten van MiloviEÉc zich tot de SPO zullen wenden voor een coalitie. Volgens hardnekkige geruchten hebben DraoviEÉc en MiloviEÉc al voor de verkiezingen overeenstemming bereikt over samenwerking.

Bij de zondag eveneens gehouden verkiezingen voor het presidentschap van Servië ligt na de telling van tweederde van de stemmen de kandidaat van de socialisten, Zoran LiliEÉc, nog steeds op kop, met 35 procent van de stemmen, gevolgd door lj met 27 procent en DraoviEÉc met 22 procent. In de tweede ronde op 5 oktober treden LiliEÉc en lj tegen elkaar in het krijt. Het is de eerste keer dat een socialistische kandidaat bij de Servische presidentsverkiezingen niet in de eerste ronde de absolute meerderheid krijgt.

De opkomst was zondag 62,44 procent bij de parlementsverkiezingen en 61,95 procent bij de presidentsverkiezingen. Dat betekent dat de verkiezingsboycot, waartoe de democratische oppositie had opgeroepen, is mislukt. (Reuter, AFP)

Film 97 With Barry Norman. Gesprek met Julia Roberts en Rupert Everett over het grote Amerikaanse kassucces My Best Friend's Wedding. Verder aandacht voor de films Air Force One met Harrison Ford and Gary Oldman en 187 met Samuel L. Jackson. BBC1, 0.30-1.00u.