Libertel introduceert mobiel bellen zonder abonnementskosten

MAASTRICHT, 23 SEPT. Telefoonmaatschappij Libertel biedt vanaf volgende maand de mogelijkheid mobiel te bellen zonder een abonnement af te sluiten. Om met een bestaande of nieuw aangeschafte GSM-telefoon te kunnen bellen moet een telefoonkaart worden aangeschaft die in het apparaat wordt gestopt en die toegang biedt tot het Libertel-netwerk.

De telefoons zonder abonnement zullen tegen een reële prijs worden verkocht. De goedkoopste types kosten tussen de 200 en 500 gulden. De telefoonkaarten zullen in waarden van 10 tot 50 gulden te koop zijn al naar gelang het aantal 'tikken'.

Met de kaarten kan ook naar het buitenland worden gebeld, maar ze zijn niet in het buitenland te gebruiken, omdat ze alleen voor het Libertel-netwerk gelden. Met de aanschaf van de eerste kaart wordt het telefoonnummer in het geheugen van de telefoon vastgelegd.

Voordeel van het bellen zonder abonnement is volgens een woordvoerder van Libertel dat de kosten voor de gebruiker volledig te overzien zijn.

De gebruiker is bovendien altijd telefonisch bereikbaar, ook als de telefoonkaart is opgebruikt. “Er zijn mensen die er geen behoefte aan hebben zelf mobiel te bellen, dat te duur vinden of onvoldoende kredietwaardig zijn. Die zijn op deze manier wel bereikbaar.”

De aanschaf van een telefoon zonder abonnement is binnen Europa al in een aantal landen mogelijk. Vooral in Italië is het een enorm succes. Libertel verwacht er ook in Nederland veel van.

Het systeem ondervangt de bewaren die onder andere de Consumentenbond heeft tegen het bestaande systeem van tarieven en abonnementen.

Het stunten met gratis telefoons met een daaraan gekoppeld langlopend abonnement zorgt ervoor dat veel mensen in financiële problemen komen. Vooral jongeren laten zich snel verleiden door allerlei aanbiedingen.

Van de wanbetalers bij de telefoonmaatschappijen maken jongeren onder de 25 de grootste groep uit.

Bij de aanschaf van een telefoon zonder abonnement is het niet meer nodig zich te legitimeren of een salarisstrook te overleggen. (ANP)