Kuiper tijdelijk bondscoach vrouwenploeg

ROTTERDAM, 23 SEPT. Oud-wielrenner Hennie Kuiper is gisteren benoemd als tijdelijke bondscoach van de Nederlandse vrouwenploeg. De 48-jarige Kuiper vervangt de in opspraak geraakte keuzeheer Piet Hoekstra, die door de nationale bond (KNWU) tot 1 november op non-actief is gesteld. De Nederlanse wielrensters bereiden zich voor op de wereldkampioenschappen in het Spaanse San Sebastian, die begin oktober plaatsvinden.

Aanleiding voor de voorlopige afwezigheid van Hoekstra is een brief die vijf wielervrouwen vorige week naar het bondsbureau hebben gestuurd. In de brief uitten zij hun ongenoegen over het functioneren van de bondscoach, die volgens hen ondeskundig, ongemotiveerd en drankverslaafd zou zijn. Het vijftal dreigde niet deel te nemen aan de WK, indien de KNWU geen passende maatregelen zou nemen. Na overleg met Hoekstra heeft bondsvoorzitter Joop Atsma voor een tussenoplossing gekozen. Na de WK zal de KNWU zich verder buigen over de positie van bondscoach.

Voor Kuiper kwam de tijdelijke benoeming als een volslagen verrassing. Hij was de laatste jaren actief als assistent-ploegleider van de Amerikaanse Motorola-formatie, die afgelopen winter werd opgeheven omdat de sponsor afhaakte. Daarvoor was hij als teambaas werkzaam bij de Duitse ploeg Stuttgart, de voorloper van Telekom. De afgelopen maanden was Kuiper betrokken bij het sponsoradviesbureau KSB, samen met oud-voetballer Gerard Somer.

Kuiper: “Gelukkig ben ik iemand die snel kan omschakelen. Zondagavond kreeg ik een telefoontje en een dag later waren we tot een akkoord gekomen.” Kuiper beschouwt het niet als een nadeel dat hij expertise mist met vrouwelijke topsport. “Je moet het als een noodoplossing beschouwen. In de profsport staat de prestatie voorop, maar die kun je nog verhogen als er harmonieus wordt gewerkt. Ik denk dat de keus op mij is gevallen, omdat ik vakbekwaam ben en boven alle partijen sta.”

In tegenstelling tot de Friese rouwdouwer Hoekstra staat de Twent Kuiper bekend als een bescheiden persoonlijkheid, die als coureur en als ploegleider nooit het onderste uit de kan heeft gehaald. Als kopman van de Raleigh-formatie maakte hij in 1977 goede kans op de Tourzege. Aangezien ploegleider Peter Post commerciële belangen vooropstelde door gedurende tien dagen de gele trui van de Duitser Didi Thurau te verdedigen, kreeg Kuiper destijds niet de beschermde rol die hij verdiende. Hij eindigde in Parijs als tweede achter de Fransman Bernard Thevenet, hoewel hij zichzelf op dat moment een betere renner vond. “Ik heb dat Post nooit kwalijk genomen. Misschien had ik wel met de vuist op tafel moeten slaan, maar dat zit niet in mijn aard”, zei Kuiper twee jaar geleden in deze krant.

Ondanks zijn zachtaardige karakter heeft Kuiper een prachtige erelijst opgebouwd. Als amateur werd hij olympisch kampioen in 1972. Als professional werd hij wereldkampioen in 1975. Hij won onder andere de klassiekers Parijs-Roubaix, Milaan-Sanremo en de Ronde van Vlaanderen. En hij werd twee keer tweede in de Tour de France.

Na zijn actieve loopbaan zat Kuiper met wisselend succes in de volgwagen. Bij Stuttgart werd hij na een paar jaar vervangen door de Belg Walter Godefroot, die over meer leidinggevende kwaliteiten zou beschikken. Bij Motorola was hij een buitenbeentje in een ploeg vol Amerikaanse cowboy-mentaliteit.

Kuiper zal de komende dagen contact opnemen met zijn voorganger Hoekstra, die de WK-selectie heeft samengesteld. De kans bestaat dat Kuiper een beroep doet op Leontien van Moorsel. De oud-wereldkampioene was door Hoekstra tot haar verbazing buiten de selectie gehouden.

De nationale vrouwenploeg gaat aanstaand weekeinde op trainingskamp in Zuid-Limburg. Over twee weken vertrekt de selectie naar Spaans Baskenland om te acclimatiseren. De Nederlandse vrouwen fietsen op de WK een individuele tijdrit en een wegwedstrijd. Hoewel zij geen favoriet zijn voor een medaille, heeft Kuiper vertrouwen in een hoge klassering. “Het parcours is minder lastig dan andere jaren. Dat is in het voordeel van de mindere klimmers. Alle dames met een goede basisconditie maken een kans.”

    • Jaap Bloembergen