Irak wil met hulp VN vliegtuigen uit Iran terug

BAGDAD/ TEHERAN, 23 SEPT. Irak heeft de Verenigde Naties gevraagd te helpen Teheran ertoe te bewegen ruim 140 Iraakse vliegtuigen die tijdens de Golfoorlog van 1991 naar Iran uitweken, terug te geven. In een brief aan de secretaris-generaal van de VN, Kofi Annan, protesteert de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammed Said al-Sahaf, “in de scherpste termen tegen het gebruik dat de Iraanse regering maakt van goederen die haar niet toebehoren”.

Iran heeft overigens altijd volgehouden dat niet meer dan 22 vliegtuigen in januari 1991 zijn overgevlogen.

Volgens minister Sahaf hebben de Iraanse autoriteiten de 115 militaire vliegtuigen opnieuw geschilderd en in de eigen luchtmacht ingepast, en de 27 civiele transportvliegtuigen verdeeld onder de civiele luchtvaartmaatschappij de luchtmacht voor interne transportoperaties. Sahafa noemde een en ander een “ernstige schending van de meest elementaire beginselen en normen van het internationaal recht”. De kwestie van de overgevlogen Iraakse vliegtuigen blijft, zeseneenhalf jaar na hun vlucht, mysterieus. Sahaf ging niet op de omstandigheden in: hij zei slecht dat ze aan Iran waren “toevertrouwd”, met Teherans instemming.

Indertijd werd gespeculeerd dat gedesillusioneerde Iraakse commandanten tot de conclusie waren gekomen dat het geen zin meer had te vechten tegen de overmacht in de lucht van de Geallieerden die ingrepen om een eind te maken aan de Iraakse bezetting van Koeweit. Ook deden geruchten de ronde als zou Iran een akkoord met Irak hebben gesloten krachtens hetwelk Bagdad de vliegtuigen op een later tijdstip in de oorlog zou kunnen gebruiken. In mei zei een hoge Iraanse functionaris dat Irak de vliegtuigen naar Iran had gestuurd als onderdeel van een plan om Iran te verleiden tot een aanval op Israel. Hij zei toen dat een Iraakse leider de toenmalige Iraanse president Rafsanjani had geschreven dat er nooit een beter moment zou komen om voor eens en altijd af te komen van Israel. Iran had het voorstel verworpen, aldus de zegsman, “omdat het niet in zijn nationaal belang was”. (Reuter)