IBM komt met krachtiger chip

NEW YORK, 23 SEPT. IBM is erin geslaagd een computerchip te maken die kleiner en tot veertig maal sneller is dan de nu gangbare chips. Het concern is inmiddels begonnen met de productie van de nieuwe chip, waarin de schakelingen van koper zijn in plaats van aluminium.

Het probleem tot nu toe was dat koper de siliconenlaag van een chip waarin de schakelingen zijn ingebed, aantast. Het is IBM gelukt tussen het koper en de bedding een laagje aan te brengen waardoor de siliconenlaag intact blijft.

Koper geleidt veel beter dan aluminium. Diverse bedrijven hebben geprobeerd schakelingen van koper te maken, maar IBM is volgens eigen zeggen er als eerste in geslaagd de problemen de baas te worden. Analisten spreken van een doorbraak, waar de hele halfgeleiderindustrie gebruik van zal maken. (ANP,KRF)