Havenarbeiders in actie tegen aanleg van Afrikahaven

AMSTERDAM, 23 SEPT. Amsterdamse havenarbeiders hebben zich aangesloten bij de Amsterdamse partij De Groenen in het verzet tegen de aanleg van de Afrikahaven.

De havenarbeiders en de Groenen sloten gisteren hun gelegenheidscoalitie op het geplande terrein van de Afrikahaven waar de milieupartij in een oud legertent hun 'gemeentelijke fractiekamer' heeft. Verderop hebben milieuactivisten op het terrein boomhutten gebouwd en tunnels gegraven om ontruiming van het terrein te bemoeilijken.

“We blijken hetzelfde belang als de Groenen te hebben”, zegt T. Koningh van de Vervoersbond FNV. De aanleg van de Afrikahaven moet volgens Koningh worden tegengehouden omdat de investeringen in de haven “in schril contrast” staan met het dreigende ontslag van zo'n driehonderd havenarbeiders. De arbeiders zijn werknemers van de failliet verklaarde Havenpool Amsterdam, een soort uitzendbureau voor havenarbeides.

Gemeenteraadslid Van Duijn van de Groenen heeft schriftelijke vragen gesteld over het behoud van de Havenpool. Koningh van de Vervoersbond zegt wel “ambivalent” te staan tegenover de coalitie met de Groenen. “Als die arbeidsplaatsen alsnog behouden blijven, dan gaan we ieder weer onze eigen weg.”

Uit protest bezetten vanochtend ongeveer tweehonderd havenarbeiders korte tijd de Coentunnel. Ze stellen de gemeente medeverantwoordelijk voor het faillissement van de Havenpool.