Hamburgse SPD benoemt onbekende senator tot leider

BONN, 23 SEPT. Het bestuur van de SPD in Hamburg heeft gisteravond in een spoedzitting Ortwin Runde, senator van Financiën, aangewezen als opvolger van Henning Voscherau.

Burgemeester Voscherau trad zondagavond af nadat de SPD bij de deelstaatverkiezingen een verlies had geleden van ruim vier procent. Voscherau maakte gistermiddag bekend dat hij ook zijn functie neerlegt als voorzitter van de parlementaire bemiddelingscommissie in Bonn, die een compromis zoekt voor de belastinghervorming.

Runde geldt als vertegenwoordiger van de linkervleugel in de Hamburgse SPD. Met zijn benoeming, die zondag door de partijdag in Hamburg moet worden bekrachtigd, stijgen de kansen op een coalitie van sociaal-democraten en de Groene Partij.

Om chaos in de Hamburgse SPD te voorkomen wilde het partijbestuur zo snel mogelijk een opvolger voor Voscherau benoemen. Voscherau, de sterke man in de partij, had immers geen kroonprins nagelaten. Gevreesd werd voor een slepende crisis in de partij, die zich toch al van het stemmenverlies moet zien te herstellen.

Het Hamburgse partijbestuur heeft geen kandidaat kunnen vinden die uit de havenstad zelf komt. Het oog viel op Runde wegens zijn financiële deskundigheid. Bovendien is hij stevig geworteld in de linkervleugel van de partij. In het verleden heeft Runde, een socioloog uit Oost-Pruisen, geen geheim gemaakt van zijn voorkeur voor een rood/groene coalitie.

Gisteravond waagde de 53-jarige Runde zich echter aan geen enkele uitspraak over een toekomstige coalitie. Runde zei zo snel mogelijk besprekingen te willen beginnen met de CDU en de Groenen.

De CDU van bondskanselier Helmut Kohl behaalde bij de verkiezingen in Hamburg een winst van bijna zes procent (de partij kreeg 30,7 procent van de stemmen tegen 25,1 in 1993). De Groenen behaalden een winst van 0,4 procent en kwamen uit op 13,9 procent van de stemmen.

Kohl riep gisteren op tot de vorming van een grote coalitie in Hamburg van sociaal-democraten en christen-democraten. Hij toonde zich bijzonder tevreden met het verkiezingsresultaat. “De mensen vertrouwen ons”, zei de kanselier, “ook als we fouten maken.” Lijsttrekker Ole von Beust had een “prima strijd geleverd in een moeilijke stad”. Kohl zei dat de SPD nu moet begrijpen dat haar blokkadepolitiek in Bonn zinloos is.

SPD-voorzitter Oskar Lafontaine noemde het verkiezingsresultaat in Hamburg teleurstellend, maar de partij moet de moed niet laten zakken. De sociaal-democraten blijven de grootste partij in de havenstad.

Het stemmenverlies heeft volgens Lafontaine geen enkele betekenis voor de politieke verhoudingen in Bonn. Zowel Lafontaine als Voscherau bestreed dat het verlies een gevolg is van strategische fouten. Lafontaine ziet dan ook geen enkele reden voor de SPD de politieke koers te veranderen.

De Groenen verweten de SPD gisteren dat ze met het thema criminaliteitsbestrijding extreem-rechts in de kaart had gespeeld. De extreem-rechtse partijen hebben samen echter minder stemmen behaald dan bij de verkiezingen in 1993. De uiterst-rechtse Duitse Volksunie (DVA) behaalde 4,9 procent van de stemmen; samen met de extreem-rechtse Republikaner Partij hadden ze 6,8 procent van de stemmen. Dat is minder dan de 7,6 die de beide uiterst-rechtse partijen in 1993 behaalden.

    • Michèle de Waard