Frankrijk begint met privatiseren Télécom

PARIJS, 23 SEPT. In Frankrijk is vandaag de grootste privatisering tot nu toe begonnen. Twintig procent van de aandelen in France Télécom is te koop voor werknemers, burgers en institutionele beleggers. Geschatte opbrengst: tegen de 40 miljard francs (13 miljard gulden). De directie van het staatstelefoonbedrijf hoopt tussen 1,5 en 2 miljoen particuliere aandeelhouders te trekken.

Voor hen is 7,5 procent van het kapitaal gereserveerd. Zij krijgen een korting van 5 procent per aandeel en kunnen tot 10.000 gulden aandelen reserveren. Als de uitgifte wordt overtekend krijgen zij twee keer zo veel toegewezen als degenen die niet voor 6 oktober hebben gereserveerd.

De uitgifteprijs zal liggen tussen 170 en 190 francs per aandeel. Het bedrijf wordt daarmee gewaardeerd op 200 miljard francs (67 miljard gulden). Na 6 oktober zal tegen de dan bekend gemaakte definitieve prijs gekocht kunnen worden (tot 14 oktober). Daarna wordt de toewijzing bekend en kan de openbare handel beginnen: op de beurzen van New York en Parijs vanaf 20 oktober.

Na verkoop van deze deze 20 procentstranche verwacht de regering nog porties aandelen te ruilen met Deutsche Telekom en nieuwe aandelen uit te geven. Daardoor kan het staatsaandeel zakken tot 63 procent. Verder zegt de linkse regering niet te willen gaan. Oorspronkelijk hadden de regerende socialisten gezegd helemaal tegen privatisering te zijn. De meeregerende communisten zijn daar nog steeds mordicus tegen.

Ook de twee grootste vakbonden binnen France Télécom (CGT en SUD) willen het personeel mobiliseren tegen iedere vorm van verkleining van het staatsaandeel. Zij willen het idee van de 'service public à la française' hoog houden en vrezen dat 'opening van het kapitaal' het begin van een proces naar volledige privatisering is.