Forse stijging van aantal vacatures voor topmanagers

AMSTERDAM, 23 SEPT. Headhunters in Europa maken overuren om geschikte kandidaten te vinden voor het toenemende aantal topvacatures in het bedrijfsleven.

Het aantal openstaande posten in het Europese bedrijfsleven is in het tweede kwartaal van dit jaar met 52 procent toegenomen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Uit onderzoek van het headhuntersbureau Korn/Ferry, dat een eigen index bijhoudt, blijkt dat de vraag naar topmanagers in Europa veel sneller stijgt dan elders in de wereld.

Een manager is bij Korn/Ferry pas een topmanager als hij of zij meer dan 200.000 gulden per jaar verdient.

Over de hele wereld is het aantal vacatures met 23 procent toegenomen. Met een toename van 36 procent bleef ook Azië achter bij Europa. In Noord-Amerika steeg de vraag met 5 procent. De snelle groei in Europa schrijft Korn/Ferry toe aan het toenemende vertrouwen in de Europese economie.

Het onderzoek bevestigt de tendens van een toenemende vraag naar managers op het gebied van marketing, reclame en public relations.

Zij maken 33 procent uit van alle vacatures, vergeleken met 30 procent een jaar geleden. De vraag naar financiële directieleden daalde verder met twee procentpunten tot 13 procent.

Bij Nederlandse ondernemingen staat momenteel nog een opvallend groot aantal functies open. Schiphol zoekt een opvolger voor H. Smits, die deze maand door de Rabobank is binnengehaald als kroonprins van topman H. Wijffels. Daarnaast zijn onder meer Grolsch, Delft Instruments, Frans Maas, de Holland Media Groep en Origin driftig op zoek naar een nieuwe eerste man of vrouw.

Het Bijenkorf-concern zoekt nog versterking, na het onverwachte vertrek van de raad van bestuur vorige maand. Nutricia zoekt nog een opvolger voor groepsdirecteur T. van Hedel, die bestuursvoorzitter wordt van de detailhandelsgroep Groenwoudt.

Andere vacatures zijn onlangs vervuld. Directievoorzitter F. Briët van Unilever Nederland kondigde eveneens deze maand een overstap aan, naar Hoogovens. Topman Frits Goldschmeding trok deze zomer ING'er H. Zwarts aan als opvolger. (ANP)